Att arbeta med en klassisk mus är egentligen inte bra för kroppen. Monotona rörelser och fel position på handled kan till slut leda till skador, det vill säga musarm. Belastningssjukdomar är troligtvis det största arbetsmiljöproblemet i västvärlden och är svåra att göra något åt då de väl uppstått. I hemmet ökar vårt användande av datorer och därmed även av behovet av ergonomisk utformade produkter för hemmaanvändaren.

Håll händerna rätt
Rollermouse är ett ergonomiskt pekdon som arbetar enligt principen att placera händerna framför kroppen, då det är den mest avslappnade positionen. Därigenom minskar risken att skador uppstår. Denna version heter Pro 2 och är en uppdatering av Rollermouse Pro, med bättre inställningsmöjligheter och andra material.

”Musen” består av en styrpinne som manövreras via fingrarna istället för arm och överkropp. Utöver styrpinnen finns fem knappar som alla går att programmera efter egna önskemål. För det behöver du dock ladda ned nya drivrutiner från tillverkarens hemsida. Att dessa inte finns med på en cd känns lite märkligt, men å andra sidan, vem är inte uppkopplad nuförtiden?

Följsam och enkel
Att lära sig jobba med rullpinnen är förvånansvärt enkelt. Den reagerar snabbt och följer med enkelhet dina rörelser. Staven fungerar även som musens vänsterknapp vilket gör arbetet enklare. Till staven finns det fem knappar och ett rullhjul. Som standard har knapparna funktionerna kopiera, klistra in, höger- och vänsterklick samt dubbelklick.

Med tangentbordsstöden kan du justera tangentbordets placering och handledsstöden ger avlastning vid skrivande. Tangentbordet ligger fast och rör sig inte. Konceptet känns väl genomtänkt och kvaliteten god. Valet av konstläder i stället för tyg som föregångaren hade ökar kvalitetskänslan och gör den dessutom lättare att rengöra.

Tyvärr finns det några nackdelar också. Du kan inte använda alla tangentbord och tyvärr inte ergonomiska, då designen är gjord för klassiska rektangulära enheter. Dessutom är priset i högsta laget. För cirka 3 000 kronor är det inget du köper utan eftertanke. Har du redan problem eller vet att du ligger i riskzonen är denna produkt dock att rekommendera.

Contour Design Rollermouse Pro II
Tillverkare/kontakt: Contour Design, www.contour-design.se 
Gränssnitt: USB
Antal knappar: 7 programmerbara, inklusive rullstav och rullhjul
Rullhjul: Ja
Storlek: 51 x 29 x 3,2 cm
Cirkapris: 3 000 kronor
Garanti: 2 år

Fördelar: Passar både höger- och vänsterhänta. Installation utan drivrutiner.
Nackdelar: Högt pris. Passar inte alla tangentbord.
Betyg:  (8 av 10)

Fakta

Tillverkare/kontakt: Contour Design, www.contour-design.se 
Gränssnitt: Usb
Antal knappar: 7 programmerbara, inkl. rullstav och rullhjul
Rullhjul: Ja
Storlek: 51 x 29 x 3,2 cm
Cirkapris: 3 000 kronor
Garanti: 2 år

Fördelar: Passar både höger- och vänsterhänta. Installation utan drivrutiner.
Nackdelar: Högt pris. Passar inte alla tangentbord.
Betyg:  (8 av 10)