En undersökning genomförd av den australiensiska nyhetssajten News.com.au visar att de flesta som ägnar sig åt olaglig fildelning skulle använda lagliga nedladdningar om det fanns smidigare alternativ.

Enligt undersökningen uppger de tillfrågade att fildelarsajter är fortfarande det enklaste sättet att ladda ned filmer, musik och tv-serier. En majoritet uppger att tillgänglighet är en större faktor än priset på det material de vill komma åt.

Nästan 80 procent av de tillfrågade uppger att de skulle betala mellan två till tio dollar (cirka 15 till 78 kronor) för en film om det var enkelt att köpa den över internet. För musik och tv-serier uppger nästan 70 procent att de skulle betala för ett lagligt alternativ.

Enligt David Crafti som leder Piratpartiet i Australien så visar undersökningen att det inte handlar om pirater, utan om frustrerade konsumenter.

– Folk försöker inte att få allting serverat gratis. De lever i en modern värld och förväntar sig att företagens affärsmodeller ska komma i kapp, säger David Crafti till News.com.au.

Neil Gane på Australiens antipiratgrupp, Australian Federation Against Copyright Theft, är av en annan åsikt. Enligt honom så är det på grund av piratkopieringen som film och musikbolagen inte har en chans att utveckla bättre tjänster.

– Filmindustrin vill självklart göra sitt material tillgängligt på internet, men den kan inte konkurrera med de fria alternativ som blivit stora på grund av stöld. Så fort piratkopieringen är utrotad så kommer vi att få se nya bättre alternativ på internet, säger Neil Gane till News.com.au.

Enligt Neil Gane så brukar piratkopierare upprätthålla en Robin Hood-attityd som går ut på att ingen skadas av piratkopieringen så filmstjärnor får så mycket betalt ändå.