Snart säljs det fler smarta telefoner än pc-datorer i världen. Det här hävdade Googles vd Eric Schmidt under årets mobilmässa i Barcelona (MWC). Och tekniktokiga Sverige gör sitt bästa för att leva upp till profetian. Under januari ökade mobilförsäljningen i Sverige med 20 procent jämfört med samma tid 2008 – smartphone-försäljningen ökade hela 240 procent (källa: GFK Group).

En farhåga som nu bubblar upp handlar om de ergonomiska aspekterna. Sms-tumme har redan blivit ett begrepp för de musarms-­liknande skador som uppstår vid ett allt för intensivt sms:ande. Men vad händer när vi snart gör allt med mobilen som vi tidigare gjort med datorn – och dessutom med bara tummarna?

Antalet människor som surfar med mobilen ökar åtta gånger snabbare per år jämfört med när internet började användas för tio år sedan, enligt Eric Schmidt.

Lägg till det alla mobilspel, appar (små program), mejl och andra ­funktioner som snart finns i varenda mobiltelefon och som kräver ett intensivt knappande med fingrarna.

– På samma sätt som du kan få musarm av datormöss, kan du få problem av att använda mobilen felaktigt. Tyvärr går det inte att designa bort repetitiva rörelser på mobiltelefoner, säger Gustaf Brusewitz, pr-ansvarig på Sony Ericsson.

Forskning visar hälsofaran
Ewa Gustafsson, ergonom och forskare, har gett ut ett forskningsarbete med den långa titeln Thumb postures and physical loads during mobile phone use – A comparison of young adults with and ­without musculoskeletal symptoms, på Göteborgs Universitet.

Hennes forskning visar på sambandet mellan smärtor i tummen och intensivt mobilanvändande. Med ett allt intensivare användande av mobiltelefoner är Ewa ­Gustafsson orolig.

– Jag misstänker att det här är ett ökande problem. Det saknas ­studier om just smarta mobiler, men eftersom rörelserna är av samma typ som vid sms:ande, riskerar du samma typer av skador.

Orolig för unga
Det handlar framför allt om problem med tummen och underarmen. Om du då inte lyssnar på din kropp och vilar de utsatta delarna kan det få förödande konsekvenser.

– Det finns en liten risk att du får permanenta skador om du inte slutar att belasta tummarna.

I dag är det mest unga som är drabbade på grund av intensivt mobilspelande och sms:ande.

– Vad händer med dem senare i livet? Det vet vi inte ännu, säger Ewa Gustafsson.

En uppföljning av Ewa Gustafssoms avhandling om mobilskador är på gång, men beräknas vara klar först om fem år. Då hoppas hon ha svar på omfattningen av smarta mobilers skadeverkningar.

Därför är dina fingrar i fara
Naprapaten André Hansson menar att de rörelser som används på mobiltelefoner kan vara direkt skadliga. Även smarta mobiltelefoner med pekskärm, där du navigerar med rörelser som känns naturliga, kan vara en ergonomisk mardröm för dina fingrar om du inte använder mobilen på rätt sätt.

Det här beror på att handens fingrar tvingas utföra rörelser som innebär ovan belastning och kan i värsta fall leda till kroniska bekymmer.

– Rent allmänt kan man säga att tummen är mer utsatt än de övriga fingrarna. Det har att göra med att tummens grundled är väldigt rörlig och kan föra tummen i olika riktningar – den kan manövreras till positioner där den belastas felaktigt, och fås att göra rörelser som inte är ergonomiskt naturliga, säger André Hansson.

– I jämförelse är exempelvis pekfingret ganska fast förankrat vid handen och utför till största delen böj- och sträckrörelser, utrymmet för att utföra märkliga rörelser är då relativt begränsat.

Fel rörelser ökar riskerna
Frågan är då vem som ligger i riskzonen för att drabbas. André har svaret.

– Den som insisterar på att utföra felaktiga rörelser ofta under längre tid kan drabbas av överbelastning. För att undvika att drabbas bör du vara uppmärksam på varningssignalerna; om du känner att det börjar göra ont, låt fingrarna vila ordentligt, säger André Hansson.

– I förebyggande syfte kan du även träna upp musklerna i handen för att bli mer uthålliga, till exempel genom att använda en så kallad träningsgripper eller en ­träningsboll i gummi, säger André Hansson.

”Finns ett stort mörkertal”
Han menar att den som ignorerar varningstecknen löper risk att drabbas av värk och obehag vid rörelse av tummen.

Fortsätter man att utföra samma typ av repetitiva rörelser utan att söka behandling kan det ge smärta eller irritation i omkringliggande senor kring tumroten.

I tidiga skeden går det att behandla med muskel- och ledbehandling, vila och stödskena, men längre gånget kan du behöva injicera kortison för att få till en läkning.

Men allt det här är en ny företeelse och tyvärr tror André Hansson att många inte tar problemen på ­allvar.

– Jag misstänker att det finns ett stort mörkertal av handproblem relaterade till mobiltelefoner. Jag tror
att många bedömer krämporna som så små att de helt enkelt inte bryr sig om att göra något åt dem.