I den här skolan lär du dig hur du plockar ur en stationär dators moderkort, grafikkort, dvd-­brännare, nätaggregat med mera och stoppa in hela rasket i en skåp-insats ur möbelserien Expedit, från Ikea. Med den färdiga skåpdatorn snällt tuffandes i vår Ikea-hylla med tillhörande skrivbord ur samma serie hoppas vi sedan kunna få många ögonbryn att höjas.

Låt resultatet bli både en vägledning och inspiration för ditt eget bygge.

Steg 1:
PLANERING OCH FÖRBEREDELSER
När det gäller egna datorbyggen finns det en del saker att tänka på. Först och främst bör du fundera över vilken typ av dator du vill innesluta i en möbel. Ett ­grafikmonster till dator behöver till exempel betydligt större utrymme för kylning och fläktar än vad en ordbehandlings- och surfdator kräver.

Här gäller det också att, när datorbygget är färdigställt, noga kontrollera temperaturerna hos de komponenter du valt att skuffa in så de inte överstiger brandfarliga ­temperaturer.

I relation till det här bör du även noga fundera över var alla komponenter passar bäst i avseende dels av plats, dels av luftflöde. Varmluft stiger som bekant och därför är det viktigt att både få in kall luft samtidigt som de allra varmaste vindarna styrs utåt.

Ett enkelt men effektivt sätt att testa placeringen av komponenterna i den möbel du valt, är att göra pappersmodeller av de viktigaste delarna. De kan sedan lätt flyttas runt och tejpas fast där du känner att de passar bäst.

För vår del är det viktigt att datorn har ett bra luftflöde eftersom den ska innehålla ett relativt varmt grafikkort (Geforce 8800GTS). Därför ser planeringen ut som ­följer, med två fläktar som drar in kalluft från framsidan och en fläkt plus nätaggregat och grafikkort som pustar ut den på baksidan.


Attrapp. En prototyp med pappersbitar visar om alla delar får plats.

Steg 2:
BORRNING OCH SÅGNING
När väl planeringen för komponentplatser slutförts är det dags att inleda nästa fas av byggandet. Till att börja med ska den plåt som är tänkt agera fäste åt moderkortet klippas till och justeras för att passa i vår valda låda. Plåten med tillhörande bakstycke har vi norpat från ett gammalt uttjänat chassi (se bild under Det här behöver du till höger).

Så snart passformen känns god nog är det dags för borrning och utsågning av hål både för I/O-plåt (plåt på datorn där alla kablar mynnar ut), nätaggregat, fläktar samt dvd- och kortläsare. Var noga med att mäta och rita ut exakt var dina valda komponenter är tänkta att placeras så du inte sågar i möbeln i onödan.

För att råda bot på problemet med fula kanter där sågklingan drar fram är tanken att täcka över dessa med tunna lister, vilket förhoppningsvis också skapar ett trevligt visuellt intryck på lådans framsida, kring dvd- och kortläsare.


Grovjobb. Sågandet är i full gång.


Då var det riktigt hårda arbetet klart och efter lite småjusteringar passar alla komponenter vid ett första test fint på sina respektive platser. Vi har även satt upp reglar till både dvd-spelare, kortläsare och nätaggregat så de inte trillar in i datorn.


Fällbar. Luckan fästs med vanliga skåpgångjärn från Ikea.

På framsidan limmar vi fast vitmålade lister runt dvd- och kortläsare för att gömma alla sågmärken. Framsidans fläkthål täcks med en tjock pappskiva som får vila på små lister med en stor öppning i nedre kanten. På detta sätt kan fläktarna, samtidigt som de göms effektivt, dra in tillräckligt med luft från undersidan av pappskivan.


Stomme. Listerna och allt på lådans väggar, utom datorns komponenter, monterat.


Dolda. Här är hålen som fläktluckan gömmer.

Steg 3:
OPTIMAL INSTALLATION AV KOMPONENTER
Sedan är det dags att placera alla komponenter i chassit. Vi börjar med att fästa den bakre fläkten med resårband och en resåryta mot träet för att dämpa eventuella vibrationer.

Även hårddisken fäster vi på liknande vis, med resårband mellan fyra fastskruvade vinkeljärn. Det här gör att disken hänger fritt i luften och inte sprider något onödigt skrammel till resten av möbeln.

Fläktarna på lådans framsida monteras på samma sätt som den på baksidan med skillnanden att vi även installerar ett par filter framför ­fläktarna för att de inte ska blåsa datorn full med damm.


Töjbart. Den bakre fläkten fäster vi med resårband så att den kan hänga fritt och inte skapar onödiga vibrationer.


Hänger fritt. Även hårddisken fästs med resårband och slipper således skapa missljud genom vibrationer mot lådans kanter.

För att kunna få igång burken när allt är klart har vi investerat i en snygg knapp från Clas Ohlson som vi löder ihop med strömkabeln från vårt, sedan tidigare, halvt sönderplockade chassi.

Vi vill vidare minimera luftmotståndet inne i lådan och är därför relativt noga med att låta alla kablar löpa längs med kubens väggar och inte hänga fritt mitt i. Med stor försiktighet och lite fixande lyckas vi så småningom få allt på plats.


Monterat. Så ser vår datorlåda ut med alla komponenter installerade.


Prydligt. Grafikkort och moderkort i botten. Ovan sitter dvd-spelaren.

Steg 4:
DAGS ATT TESTKÖRA OCH KOLLA TEMPERATUREN


Färdigt. Skåpdatorn är på plats i hyllan och tuffar på bra.

Allt klart och det är dags att placera lådan i sin möbel och koppla in alla kablar. Med stor spänning trycker vi sedan på startknappen varpå datorn faktiskt startar precis som den ska.

Efter några timmar av spelande och testande lyckas vi glädjande nog inte få upp temperaturerna till nivåer överstigande de komponenterna hade i sitt tidigare chassi (Antec Sonata III).

Inte heller ljudnivån blir särskilt hög och inga missljud eller vibrationer hörs från varken fläktar eller hårddisk. Vi konstaterar att vi lyckats ganska bra med kylningen, och visst blev lådan läcker!


Kompakt. Med datorn i hyllan frigör vi utrymme under skrivbordet.

Temperaturmätningarna utfördes dels med hjälp av datorns bios (tryck på Delete, F2 eller F10 under starten beroende på moderkort), dels med programmen Speedfan (gratis, www.almico.com/speedfan.php) och Lavalys Everest Extreme Edition (betalprogram, finns även i testversion, www.lavalys.com).

Praktiskt. Du kan fälla ned luckan för att komma åt datorns insida.

Steg 5:
AVSLUTNING OCH VIDAREUTVECKLING
Den här guiden är tänkt att inspirera. Du kan naturligtvis följa dina egna kreativa infall och behov för bästa möjliga placering av datorn.

Under arbetet med vår dator uppstod ständigt nya idéer för möjliga platser att bygga in komponenterna på, allt från byrå- och skrivbordslådor till väggmonterade hyllor, papperskorgar, dokumenthållare i trä, uttjänade tjockskärmar och givetvis den gamla PC för Alla-klassikern, i en djup tavla (se PC för Alla 10/09, eller läs på här).

Det finns egentligen inga begränsningar när det gäller placeringen av din dator och dess komponenter. Vi vill dock lyfta ett ­varningens finger för otillräcklig kylning. En möbel av trä är betydligt mer lättantändlig än ett aluminium- eller plåtchassi som dessutom är utformat med komponenternas välbefinnande som enda syfte. Ha alltid det i åtanke vid egna byggen.

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerad.
Tid: 8 timmar.

Det här behöver du:

 • Sticksåg (med eller utan ström)
 • Filar
 • Metallsax
 • Borr
 • Lim
 • Skruvar
 • Moderkortsplåt och bakstycke (från exempelvis ett gammalt chassi, se bilden nedan).
 • Hyllkonsoler i trä eller plåt (från till exempel www.ikea.se).
 • On/off-knapp (från till exempel www.clasohlson.se).
 • Pappskiva samt papp- och trä-lister för ”fläktlucka” samt dvd-dekoration.
 • Fläktfilter och/eller galler (från till exempel www.dustinhome.se).