Det nya domstolsbeslutet betyder att samtliga trådlösa nätverk i Tyskland måste säkras med lösenord. Anledningen är att privatpersoner kan hållas ansvariga om någon använder deras internetkoppling används för olaglig fildelning.

Internetanvändare som inte lösenordsskyddar sina trådlösa nätverk riskerar böter på upp till 100 euro (cirka 950 kronor) om någon utomstående skulle använda deras internetkoppling olagligt.

– Privatanvändare är förpliktigade att se till att deras trådlösa nätverk är skyddade mot otillåtet användande av en tredje part, uppger domstolen enligt Yahoo News.

Enligt domstolsordern behöver privatanvändare inte byta ut lösenordet regelbundet utan endast när den trådlösa routern installeras för första gången. Tysklands konsumentverk tycker att domstolsbeslutet var ”balanserat”.

Domstolsbeslutet kom efter att en icke namngiven musiker stämt en internetanvändare efter att internetanvändarens trådlösa nätverk använts för att ladda ned en av musikerns låtar olagligt.

Trots att den åtalade internetanvändaren kunde bevisa att han befann sig på semester när brottet tog plats så ansåg domstolen att han var ansvarig för att ha gjort internetkopplingen tillgänglig.

Enligt en tysk it-organisation använder cirka 26 miljoner hushåll i Tyskland trådlösa nätverk.