Jag vill köpa en dator som är framtidssäker, står sig i minst två år och är enkel att uppgradera (det ska räcka att byta moderkortet och processorn för att datorn ska vara bland de bästa på marknaden även efter ett par år). Självklart ska den vara utrustad med usb 3 och sata 6 gigabit per sekund.

Jag vill att den ska vara prisvärd (den ska ha en av de snabbaste processorerna, utan att jag behöver betala tre gånger så mycket för fem procent extra prestanda).

Den ska ha snabb starttid för Windows 7 vara snabb att jobba med och så tyst som möjligt. Den behöver inte klara krävande spel då jag mest jobbar med kontorsprogram, Photoshop och kanske lite 3d-modellering.
Johan Pelinder

SVAR. Begreppet framtidssäker är problematiskt när det gäller datorkomponenter, men kan du tänka dig att byta processor och moderkort blir det enklare.
Vi ser två möjliga sätt att bygga din drömdator: Det ena är att i dag satsa på ett riktigt bra ­system som du räknar med ska hålla länge. En annan variant är att köpa en billigare dator och ställa in sig på att uppgradera processor respektive moderkort tidigare.

Vi valde att satsa på ett riktigt bra system som förhoppningsvis håller länge och valet föll på plattformen sockel 1366. Väljer du den andra billigare varianten är ett AM3-system med ett 890GX-moderkort högintressant. Viktigast i det här bygget är att grundkomponenterna håller måttet ett bra tag framöver och det handlar framför allt om nätaggregat och datorlåda.

Den här gången tog vi in alla datorkomponenterna via datorbutiken Inet (www.inet.se). ­Summan för delarna blev 12 280 kronor. Nästa månad gör vi vårt urval från en annan butik.
Öjvind Karlsson, PC för Alla.


Här är resultatet
Klicka på bilden för att få upp en större bild med läsbara rutor (pdf).