Det holländska universitetet, University of Amsterdam, har genomfört en studie för att identifiera hur olaglig fildelning påverkar försäljningen, både ur ett kortare och ur ett längre tidsperspektiv.

Studien visar att cirka 44 procent av holländare över 15 år som har tillgång till internet har använt olaglig fildelning en eller flera gånger under de senaste tolv månaderna. Musik är det material som i särklass är populärast att ladda ned via olaglig fildelning i Holland, visar studien.

Enligt studien visade det sig att de personer som fildelar även är de som köper musik lagligt. 68 procent av de som ägnat sig åt olaglig fildelning uppgav att de regelbundet köper musik på laglig väg.

Vad gäller filmer så visar studien att de personer som laddar ned filmer olagligt även köper filmer lagligt i långt större utsträckning än andra. I snitt går fildelare lika ofta på bio som de som inte ägnar sig åt fildelning. Detsamma gäller för de som ägnar sig åt fildelning av datorspel.

Hela 63 procent av de tillfrågade uppger att de gått ut och köpt musik som de först laddat ned gratis. 80 procent uppger att skälet till att de köpt musiken är att de uppskattar musiken eller vill stödja artisten.

I studiens sammanfattning står det att endast en liten del av det material som sprids på fildelarsajter bidrar till nöjesindustrins förluster. Studien säger även att fildelning har stimulerat nöjesindustrin långsiktigt.

Studien kan laddas ned i sin helhet här (pdf, 300 kb).