I slutet av förra månaden rapporterade PC för Alla att Google ertappats med att avlyssna privata nätverk i Tyskland. Uppgifterna blev kända efter att den tyska datainspektionen startade en utredning av Googles aktiviteter i landet.

Utredningen visade att Google kartlagt privata användares trådlösa nätverk i i flera Europeiska länder. Bland annat anklagades Google för att ha samlat in användarnas ip-adresser samt deras så kallade mac-adresser som används för att identifiera enskilda nätverkskort.

I fredags förra veckan erkände Google att företaget samlat in detaljerad information om användare i Europa. Detta trots att Google i förra månaden först dementerade uppgifterna.

Förutom att ha samlat in grundläggande information om öppna trådlösa nätverk har Google även snappat upp innehållet i trafiken som sker över de trådlösa nätverken. Något som Google i fredags hävdade beror på ett misstag.

– Under 2006 arbetade en av våra tekniker på ett experimentellt projekt kring trådlösa nätverk som gick ut på att samla in uppgifter kring allmänna och öppna trådlösa nätverk. När vi ett år senare började samla in uppgifter om öppna trådlösa nätverk så var den gamla koden kvar och vi registrerade användarnas trafik av misstag, skriver Google i ett blogginlägg i fredags.

Google uppger att så fort företaget upptäckte att man samlat in mer information än vad som var tänkt så stoppades alla Google-bilar som samlade in uppgifterna. Google har även tagit beslutet att helt lägga ned projektet och sluta samla in uppgifter om trådlösa nätverk.

IDG News