Chefen på Rikskriminalpolisens it-enhet, Anders Ahlqvist, uppger till Sveriges Radio att chefen för Rikskriminalpolisen kommer att gå till Riksdagen och redovisa de problem som Ipredlagen har orsakat. Enligt Anders Ahlqvist har internetoperatörerna slutat spara sina loggar på grund av Ipredlagen, något som försvårar utredningar av andra brott.

– Utvecklingen är att både vi och de lokala polismyndigheterna lite uppgivet konstaterar att vi lägger ner fler ärenden för att vi inte kan genomföra spårningen, säger Anders Ahlqvist till Sveriges Radio.

Ipredlagen som klubbades igenom 1 april förra året gör det möjligt för organisationer som företräder upphovsrättsägare att kräva personliga uppgifter på misstänkta fildelare från internetoperatörer. Lagen har kritiserats starkt av flera internetoperatörer som svarade med att sluta spara loggfilerna från sina kunder.

– Det är ett stort bekymmer tycker jag, till exempel underåriga som utnyttjas till sexuella ändamål via Internet, där kan vi inte få tag på gärningsmännen när loggningsinformationen saknas, säger Anders Ahlqvist till Sveriges Radio.

Enligt Anders Ahlqvist har Rikskriminalpolisen inga synpunkter på Ipredlagen i sig självt. Anledningen till att chefen för Rikskriminalpolisen går till Riksdagen är att man vill införa det så kallade datalagringsdirektivet, ett direktiv som kan tvinga internetoperatörerna att spara alla loggfiler.