PC för Alla presenterar stolt: Trolltider, en artikelserie som tar upp 20 av de roligaste, knäppaste och finurligaste nätbluffar världen någonsin skådat. Under maj hittar du en nätbluff varje vardag på vår sajt.


Legenden om den bak-och-fram-vända pin-koden började spridas via mejl i september 2006:
”Jag fick just reda på att om du någonsin blir tvingad till att ta ut pengar från en bankomat, så kan du alltid tillkalla polis genom att trycka in din pin-kod baklänges! Bankomaten kommer då att ge dig den summa pengar du angett, men också aktivera ett tyst alarm som kommer leda till en omedelbar polisutryckning.”

Andra vågen av samma rykte kom två år senare. Samma sak, fast med lite halvdana och undermåligt formulerade källhänvisningar:
”…och jag tog kontakt med banken i Nova Scotia för att kontrollera att det stämde och personalen sa att ja det stämde.”

Och till sist, som det brukar sluta på nätet, all-caps-versionen. Sommaren 2009:
”MÅNGA HAR ÄNNU INTE FÅTT DENNA INFORMATION. SKICKA VIDARE DETTA TILL ALLA DU KÄNNER!”

Trots att denna påstått hjälpsamma larmmetod aldrig någonsin implementerats någonstans i världen finns det en viss sanning bakom ryktet. En Chicagobaserad affärsman lanserade metoden på förslag redan 1994, och han har gjort sitt bästa för att få den allmänt erkänd och använd ända sedan dess.

Framgångarna har dock varit högst marginella. Förutom problemet med palindromsiffror – som 1001 eller 0110, kan man tänka sig flera skäl till att metoden inte är helt hundraprocentigt säker. Det genomsnittliga bankomatrånet går ganska mycket snabbare än den genomsnittliga polisutryckningen, till exempel. Att slå in sin kod baklänges utan att göra bort sig är förmodligen inte heller det lättaste när man samtidigt hotas med ett dödligt tillhygge.

I själva verket är det falska ryktet om den bakvända larmkoden ett tämligen ondskefullt sådant. Den naive internet-taliban som under ett rånförsök slår in sin kod baklänges kommer inte bara bli varse bristen på polishjälp, utan sannolikt även få ta del av en hel del negativ feedback – kanske rentav fysisk sådan – från en rånare som inte ser med blida ögon på onödiga förseningar av hans yrkesutövning. Och vad som skulle hända om man råkar slå in den bakvända koden tre gånger i följd vill vi inte ens spekulera i.