”Har du någon bra bild på Jessica?” Min kollega Fredrik ställde frågan för några månader sedan, och jag insåg att det betydde en massa jobb. Jag var tvungen att leta igenom hela vårt bildbibliotek för att se vilka bilder vi hade på vår avgående formgivare Jessica.

Med tanke på att bildbiblioteket på min dator innehåller ungefär 3 000 bilder blev det rätt mycket letande.

Hade jag fått frågan i dag hade det varit mycket enklare. Picasa har nämligen fått en ny funktion som kallas för ansiktsigen-­känning.

Mycket flexibelt program
För dig som har missat det är ­gratisprogrammet Picasa ett av de bästa verktygen för dig som tar många bilder. Picasa bygger upp ett bibliotek av dina bilder, och så snart du lägger över nya från kameran fylls biblioteket på.

Eftersom bilderna hamnar i olika mappar och album är det lätt att hålla reda på dem, och om du är missnöjd med kvaliteten på ­bilderna kan du rotera bilderna, ta bort röda ögon, ändra ljuset och så vidare.

Du kan även publicera bilderna på internet för att dela dem med andra.

Känner igen alla
Nyligen kompletterades Picasa med funktionen ansiktsigenkänning. Vad den gör är att analysera dina foton och visa upp alla bilder som innehåller en viss person. När du har angett vad han eller hon heter är Picasa så smart att det kan leta fram samma person på alla andra bilder också.

Du behöver med andra ord inte själv leta, utan klickar bara på en persons namn för att se alla bilder där han eller hon är med.

Naturligtvis är ansiktsigenkänningen inte hundraprocentig. Olika frisyr, ansiktsuttryck och vinklar gör att programmet kan misslyckas. Men du får ändå mycket hjälp med att hålla ordning på dina porträtt.

STEG FÖR STEG:
Låt datorn identifiera ansikten


1. INSTALLERA PICASA. För att använda ansiktsigenkänning krävs Picasa 3.6. Har du inte Picasa går du in på picasa.google.se, klickar på Hämta-knappen och följer instruktionerna. Har du redan ett äldre Picasa? Öppna det och välja Hjälp, Sök efter uppdateringar.


2. BÖRJA IDENTIFIERA. När du startar Picasa börjar det analysera dina bilder och efter en stund ser du mappen Personer, Utan namn. Här visas ansiktet av alla personer som finns på dina bilder. För att lägga till ett namn klicka du på Lägg till ett namn och skriver in det.


3. SKAPA EN NY. Finns personen redan inlagd dyker namnet upp och du kan klicka på det. I annat fall skriver du namnet och trycker på Retur. Nu öppnas ett fönster där du fyller i uppgifter om personen. Klicka OK för att ge bilden en namnetikett och spara namnet.


4. SE HELA BILDEN. Du ser en delförstoring av ansiktet. För att se hela bilden dubbelklickar du. Nu kan du vila med musen över ett ansikte för att se personens namn. Om det saknas kan du lägga till det i menyn till höger. Lägg till namn på samma sätt som i steg 3.


5. GODKÄNN AUTOMATIKEN. Utifrån dina namnetiketter försöker programmet själv identifiera personer. En sådan automatiskt identifierad bild får ett frågetecken. För att bekräfta att det är rätt person, klicka på den gröna knappen. Du kan även välja Bekräfta alla.


6. TA BORT. För att ignorera en person, klicka på krysset uppe till höger. Nu betraktas inte ansiktet längre som en bild. Vill du helt bli av med funktionen Ansiktsigenkänning väljer du Verktyg, Alternativ, Namnetiketter. Klicka bort krysset vid Aktivera ansiktsigenkänning.
_______________________________________________________________

Så använder du Picasa med Googles tjänster
Om du använder flera Google-tjänster kan du koppla ihop dem med Picasa. Du kan exempelvis använda din ­kontaktlista från Gmail för att identifiera personerna på dina bilder, och du kan föra information mellan Picasa och Picasas webbalbum på nätet.

För att göra det klickar du på Logga in på Webbalbum högst upp till höger i Picasa. Fyll i dina användaruppgifter och klicka på Logga in.

Nu kommer namn från din kontaktlista att dyka upp när du börjar fylla i ett namn under en porträttbild.

Har du redan början använda namnetiketter i Picasas webbalbum kan du även använda dem i programmet Picasa. Det gör du genom att välja Verktyg, Hämta namnetiketter från Picasas webbalbum.

Nyckeln till allt. Genom att logga in på ditt Google-konto kopplas Picasa upp på nätet.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel.
Program: Picasa.
Tid: 10 minuter.

Det här behöver du:

  • Gratisprogrammet Picasa.
  • Ett bibliotek med digitalbilder.

Det här lär du dig:

  • Att installera eller uppdatera Picasa.
  • Hur du lägger till bilder.
  • Använda programmets smarta ansiktsigenkänning.