Stiliga Apple saknar kontakter
En del saker gör Apples Mac Mini till en fantastisk mediadator. Den är en fröjd för ögat med sin spartanska design i aluminium och mjölkvit plast, och passar utmärkt i tv-hyllan.
Den har bra prestanda för videohantering, med dedikerat Geforce-kort och en hyfsat snabb processor.
Med rätt tillbehör, som Apples grymt snygga trådlösa mus, tangentbord och fjärrkontroll, blir det en grymt bekväm och stilren lösning för vardagsrummet. Dessa ingår i vår konfiguration, men kan väljas bort om du vill spara pengar.
Dessutom drar Mini imponerade lite ström och är nästan helt knäpptyst vid normal användning. Mediecenterprogrammet Front Row är rätt begränsat, men det finns bra alternativ även till Mac OS.
Det som drar ned betyget är två saker. Till att börja med är Mac Mini klart mycket mer begränsad i anslutningsmöjligheter än konkurrenterna. Någon hdmi-utgång finns inte, utan du är begränsad till dess mini-varianter av dvi och displayport. Det gör att du inte enkelt kan plugga in en hdmi i tv:n och få både bild och surroundljud. Apple säljer inte heller någon dvi till hdmi-adapter, en sådan får du köpa separat. Vi kan få 5.1-surround från Mac Mini, men endast via spdif på den separata audio-utgången. För att koppla Mac Mini till ditt hemmabiosystem kan det alltså krävas en hel del bökande.
Det andra negativa är en alldeles för bullrig dvd-spelare. Ett aggressivt väsande som gör filmtittande outhärdligt. Kör du bara media från hårddisken så är den som sagt, underbart tyst, men som dvd-spelarersättning duger den inte.
+ Hyfsat snabb. Snygg design. Bra tillbehör.
- Saknar hdmi-koppling. Högljudd dvd.
Färgglad Dell med stor hårddisk
Inspiron Zino HD är inte Dells första ultrakompakta pc, Studio Hybrid var länge en skrivbordsfavorit hos oss. Men Zino HD är helt klart ett steg uppåt i ambition. Dell har anammat samma box-design som Mac Mini och Fujitsus minsta Esprimo-datorer, om än lite större och klumpigare.
Formen är elegant rundad och locket på ovansidan kan fås i ett tiotal olika varianter, från diskret svart till grällt röd och rosa, eller varför inte ett av tre mönstrade lock för extra personlig touch.
Processorn i Zino HD är dubbelkärniga AMD Athlon X2 3250e, som är en prestandaklass över rena nettopprocessorer som AMD Neo och Intel Atom. Denna kompletteras med grafikkretsen ATI Mobility Radeon HD 4330, och allt som allt får vi riktigt hyggliga prestanda för surf, musik och film. Webb, mediebibliotek och videouppspelning klarar den galant, och efter ett visst mekande med hdmi-inställningarna (den var inställd på underskanning, så bilden var hoptryckt) så var även bilden klockren.
Datorn är inte direkt billig för sin prestandaklass, men vi får med en hårddisk på hela en terabyte, som dessutom är förhållandevis snabb, blu-ray-spelare, trådlös mus och tangentbord, och dubbla esata-portar.
Däremot saknas fjärrkontroll. Men det gör inte så mycket, för vi vill inte ha den här i vardagsrummet ändå. Det stora problemet med Zino HD är nämligen ett påtagligt och konstant irriterande surr från fläktarna, även vid minimal belastning av hårdvaran.
Även dvd/bluray-spelaren hör till testets mer högljudda.
Det är synd på en annars både snygg och bra htpc.
+ Snygg design. Bra anslutningsmöjligheter. Blu-ray.
- Måttliga prestanda. Högljudd. Ingen fjärrkontroll.
ASUS-boxen svag men smart
EB1501 är den första av Asus Eee-boxar som har en inbyggd optisk enhet. Övriga datorer i testet är snarare nedkrympta desktop-datorer. Därför är det extra kul att titta på en lite billigare enhet med rötter i netbook-segmentet.
Frågan är då givetvis; räcker prestanda till? Hur långt kommer du med videohantering, webbsurf på en hd-tv och snygg uppskanning av dvd?
Svaret är att jodå, det går ibland alldeles utmärkt, för det mesta väl godkänt, och endast i ett fåtal situationer påminns du om att hårdvaran inte riktigt räcker till. Vi har inga problem att spela upp en högupplöst xvid-film från hårddisken, eller att titta på en dvd-film. Även uppskalningen av innehållet till stor skärm går galant, här visar verkligen Nvidia Ion vad den går för. Strömmad media från internet är på gränsen. Högupplösta filmer i Youtubes Flash-baserade spelare hackar en aning, och sidor med stora Flash-annonser och annat tungt innehåll blir aningen tröga att rulla ned.
Men på det stora hela är det en riktigt bra dator för det här ändamålet, så länge du inte tror att det också ska gå att använda den som spelkonsol. Som renodlad mediemaskin är den helt rätt. Förutom att vi inte får med en fjärrkontroll för mediecentret, utan får skaffa en separat för ett par hundralappar.
Mest positivt är annars den låga strömförbrukningen och behagligt tyst drift, även uppspelning av dvd-skivor sker utan
störande brus.
+ Bra videokvalitet. Tyst drift, prisvärd.
- Inte så snabb. Ingen fjärrkontroll.
Kraftfull färsking från Fujitsu
I Fujitsu Esprimo Q1510 hittar vi Core i3, minstingen i Intels nya processorserie. Men den är tänkt att direkt matcha Core 2 duo och så småningom fasa ut den från marknaden, så det är ingen oäven processor vi har att göra med. Esprimo Q1510 kör med Intels inbyggda grafik GMA HD och fyra gigabyte ddr3-minne.Tillsammans med den betydligt större Shuttle-datorn är det här den klart snabbaste datorn i testet, och i prestanda per kilo är den helt oslagbar. Den är nästa lika liten som Mac Mini och kommer liksom Dell Zino HD med en ovansida i en uppsjö av färger, mönster och motiv.
Kombinationen Core i3 och nya Intel-grafiken ger Esprimo Q1510 bästa 3d-prestanda i testet, och spel som inte är alltför grafiktunga kan med fördel avnjutas. Vad sägs om att lira World of Warcraft i soffan framför jätte-tv:n i stället för hukad över skrivbordet? Det går alldeles utmärkt, speciellt om du tar det lite lugnt med grafikeffekterna. Det som då händer är dock att en närmast aggressiv kylning drar igång och väcker en liten jetmotor till liv. Men det kanske inte stör så mycket när du är upptagen med att hacka troll i småbitar.
Däremot tycker vi inte att datorn klarar uppskalning av dvd-video till hd-storlek lika bra som Asus, Dell och Apple, som kör Nvidia- och ATI-grafik. Det ser hyggligt ut, men för en 10 000-kronorsmaskin tycker vi det inte riktigt lever upp till prislappen.
Riktigt positivt är däremot att den är i det närmaste ljudlös som dvd-spelare. Ett dovt, nästan ohörbart surr är allt den ger ifrån sig när du spelar upp en dvd- eller blu-ray-film.
+ Bra prestanda. Liten och kompakt. Blu-ray.
- Tidvis högljudd. Vissa problem med uppskalning. Högt pris.
Klassisk HTPC tar plats
Jämfört med de andra datorerna i testet är Shuttle XPC H7 4500H en riktig bjässe. Jämfört med en vanlig skrivbordsdator är den däremot fortfarande trevligt slimmad och kompakt. Det här är en htpc för dig som har gott om plats i hyllorna och som inte vill kompromissa bort möjligheten att bygga ut datorn själv. Det är testets näst snabbaste dator, med en kraftfull Intel Core 2 duo, men inte lika imponerande Intel X4500HD som grafik. Skrivbords- och videoprestanda är godkända, och hd-material ser fint ut. Däremot har den samma lite sämre resultat vid dvd-uppskalning.
Datorn har blu-ray-spelare och en rejäl hårddisk på en terabyte. H7 4500H har också mängder av anslutningsmöjligheter. Du får med en mediecenterfjärrkontroll, men däremot varken tangentbord eller mus. Och du får klara dig utan dokumentation och bruksanvisning på svenska.
Synd bara att Shuttle inte kan bygga den tyst nog för att passa i vardagsrummet.
+ Bra prestanda. Många anslutningar. Utbyggbar.
- Stor och skrymmande. Högljudd. Vissa problem med uppskalning.
Klicka för att se bilderna i stort format
Vi bjöd in samtliga tillverkare av stationära märkesdatorer till testet och bad dem återkomma om de hade en lämplig testdeltagare.
Kriterierna för datorn var att den skulle ha digital bildutgång, surroundljud och dvd- eller blu-ray-läsare, samt att datorn skulle vara i en formfaktor mindre än traditionell midi- eller mini-tower. Ju mindre desto bättre. Datorerna i testet är från dem som svarade på förfrågan, och i tid kunde få fram datorer.
Datorerna testades fabriksnya eller efter total systemåterställning, med originalinställningar och medföljande förinstallerade program. Datorerna anslöts till en lcd-tv med full hd via hdmi.
Prestanda mättes med PC Mark Vantage. Läs mer om programmet och se testvärdena i faktarutan til höger. För Mac Mini gjordes prestandatestet i separat Windows-installation. Datorerna bedömdes också vid uppspelning av dvd-film och blu-ray-film (på de datorer som kunde spela upp blu-ray), hd-upplöst (1 920 x 1 080) film i xvid-format, uppspelning av strömmad video från Youtube och SVT Play, med spelen World of Warcraft och Call of Duty 4: Modern Warfare, samt med laddning av ett antal tyngre webbsidor i datorernas standardwebbläsare.
Strömförbrukningen mättes med klass II-klassad wattmätare, och ljudnivån med decibelmätare
i ett tyst kontorsrum med 30 dBA bakgrundsbrus.
Såväl strömförbruknings- som ljudnivåtestet genomfördes i tre olika lägen, vid hög belastning, låg belastning samt vid uppspelning av dvd.