Det har gjorts många försök med penn- och pekdatorer, eller tablet pc som de också kallas, genom tiderna. Redan 1990 satsade datortillverkaren Tandy Grid på en produkt kallad Gridpad. 1993 gjorde Apple ett första försök med sin Messagepad, som körde operativsystemet Newton OS. 2002 var det Microsofts tur att göra ett försök. Ingen av tillverkarna blev speciellt framgångsrika. Det skulle visa sig att det krävs att både marknaden och tekniken är mogen för att en sådan här typ av dator ska bli framgångsrik.

Nu verkar dessa pusselbitar finnas på plats:

Apple Ipad
Apples Ipad.

Apple hävdar att företaget bara en månad efter lanseringen hade sålt en miljon exemplar av pekdatorn Ipad. Marknadsanalysföretaget IDC förutspår nu att det kommer att skeppas 7,6 miljoner mediapekdatorer i år och att det år 2014 kommer att säljas inte mindre än 46 miljoner av dessa. Till mediapekdatorer räknar IDC sådana som har en sju till tolv tum stor skärm, är baserade på processorer av netbook-typ och kör ett enklare operativsystem som Apples Iphone OS eller Googles Android.

– Det är fortfarande tidiga dagar för mediapekdatorn, en helt ny kategori av enheter som hamnar någonstans mellan smarta mobiltelefoner och pc. IDC förväntar sig att konsumentefterfrågan efter pekdatorer kommer drivas av antalet och bredden av kompatibla tredjepartstillämpningar för innehåll och tjänster, säger Susan Kevorkian på IDC.

Pc-tillverkare storsatsar
Apple har genom sitt Appstore en grund att stå på när det gäller tillgången på tillämpningar, men det blir naturligtvis inte Apple som lägger beslag på hela marknaden. Många pc-tillverkare och andra företag satsar hårt på att skaffa sig fotfäste på mediapekdatormarknaden. Apples Ipad kostar en hel del, i Sverige från cirka 6 700 kronor, och betydligt billigare konkurrentmaskiner är på väg.

Processortillverkaren Via Technologies väntar sig att det kommer att lanseras mediapekdatorer baserade på företagets processorer, med Googles Android-operativsystem, under andra halvåret i år i USA. Enligt Richard Brown, marknadschef på Via så är fem modeller, som antagligen kommer att kosta mellan 800 och 1 200 kronor, att vänta.

Dell har avslöjat att företaget planerar att lansera sin Streak-pekdator, som kör Android, redan i juni i Storbritannien och i november är det dags för den mer kraftfulla Looking Glass.

Dell Streak

Dell Streak.

Det ryktas även om att Samsung kommer att lansera sin S-Pad, som också kör Android, i augusti.

Samsung S-Pad

Samsung S-pad.

Mot slutet av året kommer även Toshiba att lansera en Android-pekdator, baserad på en Tegra 2-processor.

Intel ger sig in i matchen
Apples Iphone- och Ipad-produkter är baserade på processorer från ARM Holdings, men ytterligare en processortillverkare blandar sig naturligtvis i leken, Intel med sin Atom-processor. Processorjätten har naturligtvis även tyngre produkter i rockärmen, till exempel x86-processorer som används i pc och Mac, .

På operativsystemssidan finns naturligtvis inte bara Googles Android och Apples Iphone OS. Microsoft vill också vara med på ett hörn men någon pekdator baserad på företagets onoperativsystem för mobiltelefoner, Windows Mobile 7, verkar det inte som om det är på aktuellt. Istället är det Microsofts pc-os, Windows 7, som blir aktuellt i pekdatorer från bland andra Asus och MSI.

MSI planerar exempelvis att lansera sin Atom-baserade Slatebook, som kör Windows 7, under tredje kvartalet i år, med en prislapp på cirka 4 000 kronor i USA. Företagets styrelseordförande Joseph Hsu tror att marknaden för pekdatorer kommer att ta fart under nästa år, allt eftersom nya tillämpningar och formfaktorer utvecklas. Även Toshiba är på gång med en Windows 7-pekdator, som ska lanseras mot slutet av året.

En mer udda skapelse som är att vänta är Lenovos Ideapad U1 Hybrid Notebook, en liten bärbar dator baserad på en strömsnål Core 2 Duo-processor och som kör Windows 7. På den går skärmen att plocka loss och den lösa skärmen innehåller en Snapdragon-processor som kör Linux. Den här datorn är att vänta till sommaren och i USA kommer den att kosta cirka 8 000 kronor.

Lenovo Ideapad U1 Hybrid Notebook
Lenovo Ideapad U1.

En annan lite udda skapelse är också HP Slate som Hewlett-Packard planerar att lansera i oktober. Den ska baseras på Palms Webos. HP har tidigare visat upp en version av pekdatorn som körde Windows 7, så det operativsystemet kan också bli aktuellt.

HP Slate

HP Slate.

Så räkna med en mycket spännande framtid på pekdatorfronten. Det kommer att hända mycket. Ipad är bara början.

Vilken pekdator är du mest sugen på?
Det är inte längre tillåtet att rösta.