1. Reparera anslutningen

Windows har ett inbyggt verktyg för att ”laga” trådlösa uppkopplingar som krånglar. Den kan starta om ditt trådlösa nätverk och ge det en ny så kallad ip-adress. För att göra det här högerklickar du på din trådlösa anslutning (alltså den lilla ikon som du ser längst ned till höger på skärmen). I menyn som öppnas väljer du Felsök problem och följer sedan den guide som startar. Har du Windows XP väljer du i stället Reparera.


2. Starta om datorn
En standardlösning på alla dator-problem är att starta om din dator. Klicka alltså på Start-knappen längst ned till vänster och välj Stäng av, Starta om. Det löser förvånansvärt många problem.

3. Starta om ­routern
En annan standardlösning är att starta om din trådlösa router. Om det inte finns någon på- och av-knapp drar du helt enkelt ur strömsladden ur routern, väntar i 10 sekunder och stoppar sedan in den igen. Nu startar din router om – vilket kan ta någon minut.

4. Kolla status
Ibland beror krångel med internet på att internetoperatören har problem. I det fallet får du nöja dig med att vänta, det är inte så mycket du kan göra själv. Men du kan förstås ringa operatören och fråga om de har problem. Och kommer du åt internet någon annanstans kan du som regel gå in på operatörens sajt. Som regel väljer du avdelningen Support (eller Kundservice) och klickar på Driftsinformation.

5. Skippa routern
För att ta reda på om det är routern eller din uppkoppling som krånglar kan du välja att tillfälligt skippa routern. Om du flyttar nätverkssladden från din router till din dator betyder det att du kopplar upp dig trådbundet. Om det funkar kan du dra slutsatsen att det är routern som krånglar. Kolla i så fall med butiken som sålde den om något är fel. Kan du fortfarande inte surfa är risken stor att det är krångel med din uppkoppling. ­Kontakta då din operatör.

6. Låna dator
Har du flera datorer (eller kan låna en dator av en kompis) kan du förstås testa att koppla in den. På så sätt kan du eliminera tanken på att det är din dator som krånglar.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Program: Windows
Tid: 5 minuter

Det här behöver du:

  • En dator med trådlös uppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Hur du får ordning på en trådlös uppkoppling som krånglar.
  • Vilka olika enkla lösningar som finns.