Hybridteknik verkar vara framtidens melodi på lagringssidan. Nyligen lanserade Seagate sin hybriddisk Momentus XT, som kombinerar en vanlig hårddisk med en mindre flashdisk för att på så sätt kunna leverera mycket bra prestanda och god lagringskapacitet till ett vettigt pris.

Nu ger sig även Hitachi in på hybridområdet, men företaget väljer istället att i sin Hydrive kombinera en optisk enhet med en lite större flashdisk. Du kan välja mellan en dvd- eller en blu-ray-brännare med en integrerad flashdisk på 32 eller 64 gigabyte till att börja med. Hitachi har planer på större flashdiskar och snabbare gränssnitt i framtiden.

Tanken är att Hydriven ska monteras tillsammans med en traditionell hårddisk så att du även får gott om lagringsutrymme. Först ut att förses med en Hydrive, i augusti, blir företagets htpc-datorer i Moneul-serien.

Tunnare modell att vänta
Den första generationen Hydrives är med sin höjd på 12,7 millimeter lite för hög för att passa i de flesta vanliga bärbara datorer. Hitachi siktar dock på att kunna introducera en tunnare modell, som är 9,5 millimeter hög, i mars nästa år. Men Hydriven kommer inte bara att återfinnas i Hitachis egna datorer. Även Asus siktar på att klämma in enheten i några av sina system.

Ett system med en Hydrive i ser i dagsläget ut att bli ett par tusen kronor dyrare än ett med en vanlig dvd- eller blu-ray-brännare.