1. SLUT PÅ OVÄSENDET
Messenger har massor med ljud för sig och ibland är de riktigt störande. Stäng snabbt av allihop på en gång i Verktyg-menyns ­Alternativ. Välj Ljud och bocka i rutan högst upp.

2. FÅ EN SÄKERHETSKOPIA PÅ KONTAKTERNA
Behöver du spara din kontaktlista? Gå in i menyn Kontakter och välj Spara snabbmeddelandekontakter, så har du en säkerhetskopia. Det här är användbart också vid datorbyte.

3. STÄNG AV JOBBIGA WINDOWS LIVE TODAY
Blir du tokig av den där Windows Live Today-sidan som öppnas varje gång du loggar in? Den går faktiskt att stänga av. Öppna Alternativ i Verktyg-menyn, gå till Logga in och ta bort bocken vid Visa Windows Live Today.

4. STOPPA TERRORN
Tycker någon av dina kontakter att vibbar är det absolut coolaste som finns och visar det ofta? Öppna Alternativ och ta bort bocken vid Tillåt mig att skicka och ta emot vibbar under ­Meddelanden, så slipper du eländet.

5. SKICKA MED DIN HANDSTIL
När du konverserar med en kontakt kan du när du vill gå över till att skriva för hand. Klicka på pennsymbolen nere till höger, och sedan är det bara att skriva på.

Det här passar bäst om du har en ritplatta eller pekskärm, eftersom det är riktigt svårt att skriva med musen. Men du har i alla fall tillgång till ett radergummi och verktyg för att färglägga och ångra i nederkanten.

Du återgår enkelt till vanligt skrivläge genom att klicka på A-ikonen.

6. FÖRBÄTTRA PROGRAMMET
Tycker du inte att Messenger har tillräckligt med funktioner? Installera Messenger Plus Live, som kan laddas ned här: www.msgpluslive.net. Det är gratis, men om du inte säger nej under ­instal­­lationen får du dras med reklam.

7. EN SYMBOL GÖR DITT NAMN FESTLIGARE
Det är inte bara bokstäver som kan utnyttjas i ditt visningsnamn. Ett populärt sätt att synas lite bättre är att använda tecken och symboler av olika slag. Du kan hitta massor på nätet eller i Windows. Välj Start, Alla program, Tillbehör, Systemverktyg och Teckensnitt.

8. BESTÄM UTSEENDE SJÄLV
Du kan själv styra väldigt mycket av ­Messengers utseende om du väljer Alternativ i Verktyg-menyn och klickar på Layout. Du kan bestämma vad som ska visas, storlek på ikoner, sortering och annat.

9. STÄNG AV REKLAMEN
Om du vill bli av med reklamen på ett annat sätt, utan att bryta licensavtalet genom att ändra i programmet som i föregående tips, kan du göra så här. Öppna Internet-alternativ i Kontrollpanelen, byt till fliken Säkerhet, klicka på Ej tillförlitliga platser och sedan på Platser. Lägg till webbadressen http://rad.msn.com, som är Microsofts reklamserver. Vips blir reklamrutan vit.

10. DUBBEL INLOGGNING
Om du redan är inloggad i Messenger när du loggar in från en annan dator kan du numera välja att vara inloggad på båda ­ställena och få alla meddelanden till båda datorerna.

11. SMART ATT UTNYTTJA FJÄRRHJÄLPEN
Fjärrhjälp är något riktigt användbart om du har datorproblem och råkar vara utrustad med en kunnig kontakt. Anropa vederbörande och välj Begär fjärrhjälp i menyn Aktiviteter. Godkänn alla frågor, så kan din hjälpande hand se din bildskärm och även styra den om du ger tillstånd.

12. LÄGG TILL FACEBOOK-VÄNNER
Du kan enkelt dela med dig från Facebook, så att du får in alla dina vänner som kontakter i ­Messenger. Börja på sidan profile.live.com/connect och välj Facebook.

13. KATEGORISERA VÄNNERNA
Har du många kontakter kan det vara bra att sortera dem med hjälp av kategorier. Välj Skapa en kategori i Kontakter-menyn, skriv in ett kategorinamn och spara. Sedan är det bara att dra kontakter till den nya kategorin.

14. STJÄL ANDRAS UTTRYCK
Om någon skickar dig en uttryckssymbol som du själv saknar, var fräck och stjäl den! Det är bara att högerklicka på den och välja Lägg till. Ändra namn och kortkommando om du vill och klicka på Lägg till en gång till.

15. GE FOLK SMEKNAMN
I din kontaktlista är det dina vänner som ­bestämmer vilket namn de ska visas med. Det kan vara väldigt förvirrande om de inte använder sitt riktiga namn. Högerklicka och välj Lägg till ett smeknamn. Nu kan du själv redigera namnet så att det blir lättare att förstå vem det gäller.

16. ZOOMA UT OCH IN
Svårt att se vad dina kontakter skriver? Håll ned Ctrl och använd mushjulet för att smidigt zooma ut och in.

17. KÖR MESSENGER VIA SMS
Saknar du Messenger när du inte är vid datorn? Kör via sms! Inställningarna görs i programmet, men du måste först registrera din telefon. ­Registrering och fullständiga instruktioner hittar du här: home.mobile.live.com. Varning för att detta kan bli dyrt, beroende på din operatör.

18. BJUD IN TILL FLERPARTSSAMTAL
Det finns ingenting som begränsar dig till att chatta med enbart en person. Medan du har ett samtal igång är det bara att välja Bjud in uppe i menyn. Välj fler av dina kontakter som är online, så kommer de med och ni kan allihop snacka med varandra.

19. FIXA EN FIN BAKGRUND
Visst ser Messenger som standard ganska tråkigt ut? Men du kan enkelt byta tema och få andra färger och bakgrunder. För pekaren till huvudfönstrets övre högra hörn tills det dyker upp en liten pensel. Klicka och du kan välja scen och färger. Du kan till och med använda en egen bild. De personer du har kontakt med ser ditt val och kan inte välja bort det.

20. VINKA I DIN VISNINGSBILD
Vill du visa en roligare bild av dig själv än ett statiskt foto? Dynamiska visningsbilder är korta videoklipp där du vinkar, showar eller gör något annat skoj som du kan använda som visningsbild i Messenger.

Välj Byt visningsbild i Verktyg-menyn och klicka på knappen Dynamisk bild. I nästa fönster finns det fem olika ramar du kan använda för att spela in olika videoklipp och koppla till olika uttryckssymboler.

Den första ramen är reserverad för din standardbild. När du sedan chattar med dina vänner och använder dig av de valda uttryckssymbolerna ändras din visningsbild och det valda filmklippet spelas upp.

21. BUSKUL MASSMÖTE
Ett annat sätt att ordna flerpartssamtal är med hjälp av grupper. Genom att skapa en grupp i Messenger kan du enkelt starta gruppkonversationer med upp till 20 deltagare och göra en massa annat kul.

Välj Skapa en grupp i menyn Kontakter och ange ett gruppnamn. Sedan kan du bjuda in folk till gruppen genom att ange deras e-postadresser.

22. DU SER VAD ALLA GÖR
Längst ned i Messengers huvudfönster finns numera fältet Senaste aktivitet. Där visas ­information om vad dina kontakter har gjort på Windows Live, alltså inte bara i Messenger.

Listan bygger på rss-teknik, så du kan enkelt besöka din egen profilsida på Windows Live för att lägga till egna webbaktiviteter som du vill visa, även från andra leverantörer än Windows Live.

23. SKAPA EGNA UTTRYCK
I Messenger finns gott om utryckssymboler, bland annat så kallade smileys, som du kan använda i dina samtal. Ännu fler finns att hämta på nätet, men du kan faktiskt göra dem själv.

Öppna ett konversationsfönster och klicka på smiley-ikonen, därefter på Visa alla och sedan på Lägg till. Nu kan du själv använda valfri bildfil för att skapa en egen symbol.

Bilden kan du ha laddat ned eller gjort själv och dess storlek anpassas automatiskt. Du kan också förse den med ett kortkommando för att snabbt kunna lägga in den.

24. DELA BILDER
I tidigare versioner var du tvungen att överföra bilder som filer till motparten för att kunna dela med dig av dem. Nu har det blivit mycket enklare. Dra ditt foto rakt in i konversationsfönstret och släpp det. Fönstret anpassar sig för bildvisning, och det fungerar också med flera bilder.

25. RIV SPRÅKBARRIÄREN
Har du Messenger-kontakter som inte talar samma språk som du, eller önskar du att du hade? Du kan få automatisk tolkhjälp på 28 språk med en så enkel manöver som att lägga till Microsoft Translator, mtbot@hotmail.com, som kontakt. Skicka ett meddelande till denna kontakt, efter att du angett käll- och målspråk, så översätts det. Sedan är det bara att bjuda in en tredje part till konversationen.

26. KÖR FLERA MESSENGER
Om du har flera Windows Live-konton eller om ni är flera om datorn går det att lura Messenger att starta i flera upplagor. Men det kräver en Registerändring.

Klicka på Start-knappen, välj Kör och skriv regedit i rutan. Gå till nyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Live\Messenger (eller, i ett 64-bits Windows, HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ Wow6432Node\Microsoft\Windows Live\Messenger).

Skapa ett nytt 32-bits DWORD-värde och namnge det MultipleInstances. Dubbelklicka på ditt nya värde och sätt det till 1.

Nu kan du starta flera Messenger-fönster och logga in med olika identiteter.

27. VÄLJ VIDEOSAMTAL
En av de mer användbara funktionerna i Messsenger är videochatten. Du behöver en webbkamera ansluten till datorn (eller inbyggd) och en mikrofon. Välj Konfigurera ljud och video i Verktyg-menyn för att ställa in ljud och bild en gång för alla.

Varje gång du vill starta ett videosamtal behöver du sedan bara klicka på Video högst upp i ­konversationsfönstret. Motparten måste acceptera (liksom du måste göra om du blir inbjuden till videosamtal) genom att klicka eller trycka Alt + C. Sedan är det bara att snacka.

Du ser dig själv i ett fönster och motparten i en annan – om vederbörande har en kamera. Men annars fungerar det också bra att köra bara ljud, men då är det dock klart smidigare att använda funktionen Ring.

28. UTMANING I FAVORITSPEL

Det finns några roliga spel du kan utmana dina Messenger-kontakter på. Välj Spela spel under Åtgärder, markera en kontakt och klicka på OK. Nu är det bara att starta önskat spel. Det finns inte så många, men förhoppningsvis kommer det fler.

29. BERÄTTA VAD DU LYSSNAR PÅ
Har du hittat något fantastiskt som du absolut vill dela med dig av? Det är lätt ordnat. Klicka på den lilla pilen under ditt namn i huvudfönstret och bocka för Aktivera Vad jag lyssnar på.

Nu kan dina ­kontakter se vilken låt du just spelar i Windows Media Player, om du i det programmet också gått in i Plugin-program i Verktyg-menyn och bockat för Windows Live Messenger Music Plugin.

30. HÖR VEM SOM LOGGAR IN
För varje person i din kontaktlista kan du ange ett särskilt ljud som ska spelas upp när just den personen loggar in eller skickar dig ett snabbmeddelande. Normalt är funktionen inte aktiverad, men du behöver bara högerklicka på en kontakt och klicka på Välj ljud för kontakten.

Några fasta ljud finns redan att välja mellan och du kan ha olika ljud när personen loggar in eller kontaktar dig.

Är du inte nöjd med ljuden kan du lägga till fler med knappen Lägg till nytt ljud.

31. SÅ TITTAR NI PÅ TV ­TILLSAMMANS
När du har en konversation öppen med en kontakt, välj Messenger TV under Aktiviteter. Du får fram ett fönster där du kan välja mellan mängder av videoklipp.

Välj ett klipp att spela, så kan din kontakt också se det och ni kan diskutera det tillsammans. Klicka på Ge kontroll för att lämna över kontrollen över visningen.

Vill ni hellre se trailrar för aktuella biofilmer, välj Must-see film trailers i stället för tv.

32. MINIMERA TILL MEDDELANDEFÄLTET
I Windows 7 hamnar Windows Live Messenger bland de andra ikonerna i Aktivitetsfältet även när programmet är minimerat. Vill du hellre ha det på det gamla bättre sättet, i Meddelande-fältet, går det att ordna. Leta reda på filen Msnmsgr.exe i mappen C:\Program Files\Windows Live\Messenger. Högerklicka på den, välj Egenskaper och byt till fliken Kompatibilitet. Ställ in Kör detta ­program i kompatibilitetsläge för och välj Windows Vista. Klart. Observera att Messenger måste vara helt avstängt under operationen.

33. TA BORT REKLAMEN
Det finns inget som är så bra att det inte kan förbättras. Med programmet A-Patch, tillgängligt gratis på apatch.org, kan du förändra och förbättra i Messenger. Och bäst av allt – du kan ta bort reklamen och andra irritations-moment!

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel.
Program: Windows Live Messenger.

Det här lär du dig:

  • Tips på hur du gör användandet av ditt chattprogram roligare, bättre och effektivare.