Först i dag har tekniken för fick­projektorer mognat på allvar, och det finns ett ganska stort antal tillverkare att välja bland, varav tre är representerade i Sverige.

Två lösningar tävlar
Miniprojektorerna använder i huvudsak två olika tekniker för att framställa stora bilder ur små manicker. Dlp-tekniken (digital light processing) som är vanlig även i vanliga projektorer har krympts rejält för att passa i de här små produkterna, men det fungerar på samma sätt.

Tekniken innebär att varje pixel representeras av en mikroskopisk spegel som kan ändra position oerhört snabbt för att ändra bilden. Färgerna skapas antingen genom att enfärgat ljus passerar genom ett roterande färghjul, eller genom att ljuset bryts i tre olika primärfärger som får passera genom varsitt dlp-chips.

Den andra tekniken kallas lcos (liquid crystals on silicon), och är grovt förenklat en kombination av dlp och traditionell lcd-teknik. I stället för speglar används flytande kristaller, och i stället för att ljuset passerar genom dem som i lcd-produkter är kristallerna monterade på en kiselyta. Ljuset ­reflekteras sedan mot kristallerna som kan vändas på olika sätt beroende på vilken bild som önskas.

Vilken teknik som blir dominerande är svårt att sia om. Klart är dock att finns intressanta alternativ, som till exempel Microvisions Picop som vi beskriver mer noggrant på sidan 47 i PFA nr 5.

Drar mindre ström och håller längre
En projektor för fickan måste förstås vara liten till formatet. Därför har fickprojektorerna små eller inga fläktar, vilket i sin tur omöjliggör konventionella lampor med deras värmeutveckling. I stället är det oftast lysdioder som står för ljuset, vilket har både för- och nackdelar. Å ena sidan ger det låg strömförbrukning och mycket längre livslängd än en vanlig lampa, men å andra sidan blir ljusstyrkan då inte mycket att hurra för.

Ljuset i de testade produkterna räcker inte för att dra upp en särskilt stor bild på väggen om det inte är väldigt mörkt i rummet, och ett rum i fullt dagsljus är inte lyckat om du vill ha större bild än runt 5 tum.

Miniprojektorn är tänkt som bild- och filmvisare, men en del modeller är också mer lämpade att använda till ­presentationer.

– Våra kommande modeller kommer att ha program för att visa pdf- och Officefiler utan att behöva blanda in en dator. Det är bara att tanka över exempelvis en Powerpoint-presentation till det inbyggda minnet och spela upp direkt från ­projektorn, ­berättar Zeo Neovius på 3M.

En sådan modell (Mpro 150) hann faktiskt komma med i vårt test, och enligt Zeo Neovius är det här början på en spännande utveckling där vi kommer att få se projektorer inbyggda i såväl mobiltelefoner som datorer.

I det här testet har vi med en Nikon-kamera med inbyggda projiceringsmöjligheter för att snabbt visa bilder och film. Lars-Åke Tedebo på företaget Projektorsystem tror dock att det dröjer några år innan sådana kombinationer blir riktigt användbara.

– Ja, det stora problemet är strömförbrukningen. Att se på film med mobilens inbyggda projektor kanske inte är så roligt om det inte går att prata i telefon efteråt på grund av att batteriet är dött.

Hur som helst är fickprojektorn, som har varit en snackis sedan 2003-2004, en verkligt intressant produkt i dag.

Mest intresserade är vi av hur tekniken kan användas i spel – tänk dig vilka möjligheter som ges med ett gevär med rörelsesensorer och inbyggd projektor. En handhållen spelkonsol med inbyggd projektor är heller ingen vågad gissning.

Fakta

Det mest uppenbara användningsområdet för fickprojektorer är att titta på film – på väg någonstans, på insidan av tältduken eller i taket hemma i sovrummet.

De små bildskärmar som sitter i telefoner och mediespelare är helt enkelt för små för att kunna göra en film rättvisa, så då är det ju klart coolare att spela upp filmen mot exempelvis sätet framför dig på tåget.

Om det här är anledningen till att du funderar på att köpa en picoprojektor är det dock värt att tänka på följande:

  • Miniprojektorer är ljussvaga. För att få en stor bild backar du med projektorn. Ju längre du backar desto mörkare måste det vara i rummet för att bilden ska nå fram. I fullt dagsljus får du en acceptabel bild på cirka sex eller sju tum.
  • Det är inte roligt att titta på en film om bilden hela tiden vibrerar eller flyttar sig. Ett litet ­flexibelt stativ kan hjälpa till att hålla den ­projicerade bilden stilla, vilket är guld värt.