Google utsattes i förra månaden en stämningsansökan i USA efter att det uppdagats att företaget ägnat sig åt avlyssning av privatpersoner trådlösa nätverk. Något som även väckt uppståndelse i Europa de senaste veckorna.

I samband med stämningsansökan mot Google uppdagades i veckan nya detaljer kring företagets inblandning i fallet. Trots att Google hela tiden hävdat att avlyssningen av de trådlösa nätverken berodde på ett misstag, så visar nya dokument att Google lämnat in en patentansökan kring den teknik som använts för avlyssningen.

Patentansökan som lämnades in i november 2008 beskriver en teknik som kan användas för att samla in detaljerad information från trådlösa nätverk. Bland den information som kan registreras innefattar märke och modell på den trådlösa routern, gatuadressen till routern samt vilka koordinater routern finns belägen på. Dessutom har Google samlat in den information som färdats över de trådlösa nätverken.

I patentansökan står det även att det går att använda flera antenner för att bättre avgöra en viss routers exakta position.

Google har tidigare erkänt att företaget samlat in information från internetanvändares privata trådlösa nätverk i samband med att företaget samlat in information för Google Street Maps. Google hävdade dock att det hela berodde på ett tekniskt misstag.

Enligt de advokater som ligger bakom stämningsansökan i USA så bevisar Googles patentansökan att det inte handlar om ett misstag.

Google löper risk att stämmas i USA, Kanada, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien. Den amerikanska handelskammaren, FTC, har tidigare uppgett att man kommer att utföra en noggrann granskning av Google.

Google har ännu inte svarat på eller kommenterat stämningsansökan.

IDG News