För lite över ett år sedan meddelade den amerikanska musikindustrins branschorgan, RIAA, att man kommer att sluta försöka stämma individuella fildelare. Trots det har antalet stämningsansökningar gentemot fildelare gått i taket de senaste månaderna, skriver nyhetssajten Arstechnica.

Enligt nyhetssajten har över 14 000 stämningsansökningar gentemot fildelare lämnats in endast i år i USA. Det är en rejäl ökning från drygt 2 000 stämningsansökningar under förra året.

Enligt Arstechnica beror den stora ökningen av stämningsansökningar på en enda advokatbyrå i USA - US Copyright Group. Vad advokatbyrån har gjort är att utnyttja ett kryphål i lagen som gör det möjligt att få ut personuppgifter från en person om det finns misstanke om brott mot upphovsrättslagen.

Affärsidén är enkel: Advokatbyrån går till små filmbolag och erbjuder dem att kostnadsfritt stämma slumpmässigt utvalda fildelare. Advokatbyrån går sedan till myndigheterna och kräver att få ut personuppgifter på personer baserat på ip-nummer som fångats upp på olika fildelartjänster.

Kravbrev som anklagar de olika personerna för att ha ägnat sig åt olaglig fildelning skickas därefter ut. För att undvika rättsliga åtgärder erbjuds personerna att betala in mellan 1 500 till 2 500 dollar. Advokatbyrån har till och med satt upp en webbsida så personerna kan betala direkt med kreditkort.

Enligt Arstechnica så delas sedan intäkterna mellan advokatbyrån och filmbolaget.

Arstechnica har en lista över flera fall som tagits upp i år vilket du kan läsa mer om här.