Kindle passar bara i USA
Amazon Kindle har blivit en succé i USA och det är lätt att förstå Kindlevarför. Läsplattan har en snygg form, en bra skärm – och framför allt har den inbyggt 3g. Rent praktiskt betyder det att det går att köpa böcker och tidningar från Amazons nätbutik. Några knapptryckningar räcker för att ladda ned boken – helt utan dator. Det gör att du kan köpa en ny bok oavsett var du befinner dig i världen. Ganska länge fungerade det bara i USA, men förra året blev Kindle även tillgänglig i Sverige.

Problemet är att nätbutiken inte har anpassats för resten av världen. Det finns inga böcker på svenska i Amazons bokhandel. Eftersom Kindle inte klarar av Epub, som är ett standardformat för e-böcker, betyder det att de svenska e-böcker som säljs via nätbokhandeln eller lånas ut gratis på biblioteken inte går att läsa.
Hur bra Kindle än är gör det att den är ganska meningslös för de flesta svenskar.

 (5 av 10)


Ipad är för klumpig
Egentligen kan det verka orättvist att jämföra Apple Ipad, som nästan är en komplett dator, med renodlade läsplattor. Men i just det här testet fokuserar vi trots allt på hur Ipad fungerar som Ipadläsplatta.

Det är inte svårt att bli förälskad i ”Paddan”. Eftersom den är uppkopplad mot internet och eftersom nätbutiken Apple Store är integrerad är det enkelt att köpa böcker. I skrivande stund fungerar det bara i USA, men när Ipad lanseras i Sverige till hösten lär det även finnas svenska böcker. Och lyckligtvis är du inte låst till Apples egna böcker. Till skillnad från Kindle fungerar Ipad med standardformatet Epub, även om den tyvärr inte klarar av bibliotekens kopieringsskyddade böcker.

Till skillnad från övriga läsplattor har Ipad en vanlig pekskärm. Fördelen är att den är stor och i färg. För tidningar och broschyrer är det ett jätteplus, men som läsplatta för böcker överväger nackdelen. Den ger sämre läsupplevelse, fungerar dåligt i solljus och drar mer ström. Och trots att lästiden är imponerande 12 timmar står den sig slätt mot läsplattornas 7 000 sidor.
Och på minussidan märks också storlek och vikt. Den är alldeles för stor och tung för att fungera som en ersättare för pocketboken.

(5 av 10)


Bebook slåss om guld
Svenska nätbokhandeln Adlibris slog i vintras på trumman för sin nya läsplatta Letto. I själv verket heter läsplattan Bebook One, och Bebookhar sedan länge sålts på kontinenten. Det enda Adlibris har gjort är ge läsplattan en svensk paketering och ladda den med fyra svenska e-böcker. De Letto-böcker som Adlibris beställde tog snabbt slut, men Adlibris valde inte att ta in några nya. Andra butiker säljer dock Bebook One under sitt riktiga namn.

Men oavsett namnförvirringen är Bebook One en bra läsplatta. Den klarar av imponerande många format, så oavsett var du skaffar dina böcker läser du dem utan problem. Navigeringen går smidigt, och skärmen är precis så krispig som man förväntar sig.

Bebook One har visserligen några år på nacken, och den är för klumpig och lite för ful för vi ska vara riktigt nöjda. Men den är trots allt en av våra favoriter, och om nästa generation Bebook-läsare håller samma kvalitet är chansen stor att de slår testvinnaren Iriver Story. I dag når Bebook inte riktigt ända fram.

(8 av 10)

Färgglad Cool-er är svårstyrd
Hade vårt test varit en skönhetstävling hade Cool-er kommit långt. Cool-erDen är smärt och smidig, och väger betydligt mindre än konkurrenterna. Trots att att Cool-er har en 6-tumsskärm är den lättare än Sony Reader Pocket Edition, som bara har en 5-tumsskärm.

Med sina rundade former och sin cirkelformade styrknapp flörtar den vilt med alla som gillar Ipod och Iphone, men tyvärr är insidan inte lika bra. Användargränssnittet är inte lika genomtänkt som Apples produkter brukar vara. Navigeringsknapparna på Cool-er är små och stenhårda, vilket gör det osmidigt att bläddra.

Cool-er fungerar både för att läsa e-böcker och för att lyssna på mp3-böcker, men den använder inte en vanlig hörlurskontakt. Det betyder att du bara kan använda speciallurar. Korkat värre! Att den inte klarar e-böcker i mobi-formatet är en annan nackdel.

Ska du bara läsa vanliga e-böcker lär du dock vara nöjd med din Cool-er.

(7 av 10)


Smidiga Cybook har för liten skärm
Franska Bookeen var en av pionjärerna när det gäller e-böcker, och Cybook Opus är företagets nyaste produkt.

CybookOpus är verkligen ett litet charmtroll. Den väger bara hälften så mycket som konkurrenterna, och är betydligt mindre. Med sin vita färg och sina rundade former är den snygg, om än lite plastig. En kul finess är att den själv känner av om du har den i stående eller liggande läge.

Att använda den är enkelt, även om en irriterande brist är att det inte går att få fram en kompakt lista över alla böcker som den innehåller.

När det gäller funktioner är Cybook Opus fattig. Den klarar inte av mp3-böcker och den har inga finesser som anteckningsblock eller inbyggd ordbok.

Inget av det här ställer förstås till några problem för den som bara vill använda den för att läsa skönlitteratur. Det stora problemet är i stället skärmstorleken. Cybook Opus har nämligen en skärm på fem tum i stället för konkurrenternas sex-tumsskärmar. Det gör att du måste bläddra mer, vilket också gör läsningen mindre bekväm. Cybooks smidiga format blir också dess akilleshäl.

(7 av 10)


Iriver Story får tveksamt guld
Till det yttre är det inte mycket som skiljer Iriver Story från Amazon Iriver StoryKindle. De är lika stora, väger lika mycket och ser likadana ut.
Men under ytan är skillnaden desto större. För medan Amazon har valt en låst lösning har Iriver satsat på en öppen. Och till skillnad från Kindle har Iriver Story inget 3g-stöd.

Resultatet blir förstås att Iriver Story är mindre enkel att använda, men det här är kompenseras med ökad flexibilitet. Med Iriver Story kan du både köpa svenska e-böcker och låna dem gratis på biblioteket.

Och inte nog med det. Iriver Story klarar även Word-, Excel- och Powerpoint-filer, vilket gör att den blir en nyttig följeslagare även för affärsmannen. Det finns också ett inbyggt program för att göra anteckningar liksom en kalender och en diktafon. Mångsidig var ordet!

Det som drar ned betyget är frånvaron av stöd för böcker i Mobipocket. Det är dessutom svårt att navigera runt i pdf-filer och radbrytningen i rena textfiler blir egendomliga. Dessutom är Iriver Story för stor för att vara det optimala resesällskapet.
Invändningarna till trots blir Iriver Story testets vinnare. Men vi är fortfarande inte helt övertygade, och när konkurrenterna lanserar sina nya generationer är risken stor att Story petas ned från tronen.

(8 av 10)

Trådlös Nuut lovar gott – på sikt
Koreanska Nuut var den första läsplatta som började säljas i Sverige, och nu kommer uppföljaren. Den är lättare, tunnare och snyggare. Men den stora nyheten är inbyggt wifi (trådlöst internet). Nuut kan alltså hämta information utan sladd via din trådlösa router eller i en trådlös surfzon.

NuutUppkopplingen gör det möjligt att prenumerera på tidningar direkt ned i läsplattan och köpa böcker oavsett var du är. Tyvärr låter det här bättre än det är. I skrivande stund fungerar dessa funktioner i Nuuts hemland Sydkorea – men inte i Sverige. Samma sak gäller funktionerna Utbildningsbok, där du kan ladda hem interaktiva kurser och Ordbok, där kan söka efter ord du inte förstår.

Det går inte heller att använda wifi för att föra över böcker från datorn. Du måste alltså koppla din läsplatta till datorn med en usb-sladd, precis som hos konkurrenterna. Ja, Nuut är till och med krångligare. Läsplattan dyker inte automatiskt upp när du kopplar den till datorn, utan du måste gå omvägen via inställningsmenyn.
Nya Nuut är mer lättanvända än föregångaren, trots att 17 knappar (!) har ersatts av 7. Men den är fortfarande överdrivet krånglig. Styrspaken är lite pillig, och i kombination med en ganska långsam skärm är det lätt att bläddra fel. Pedagogiken är inte heller helt genomtänkt.

Om Nuut lyckas fylla den trådlösa uppkopplingen med innehåll och göra det möjligt att att hämta böcker och tidningar via wifi blir den superintressant. Men där är vi inte riktigt ännu.

(7 av 10)


Sonys minsting är för tung
Sony har flera olika modeller i sitt sortiment. Minstingen heter Sony Reader Pocket Edition (PRS-300) och till skillnad från de flesta andra läsplattor har den inte en skärm på sex tum utan på fem.

Reader Pocket EditionNär det gäller storlek konkurrerar den alltså med Cybook Opus, men när det gäller vikten åker den på stryk. Sony Reader är 70 gram tyngre, vilket betyder att den väger lika mycket som flera av läsplattorna med stor skärm.

Det är över huvud taget svårt att förstå varför man skulle välja Sony i stället för Cybook. Förutom att den är större och tyngre är den mindre flexibel. Den har till exempel inte stöd för e-böcker i mobi-formatet och du kan inte titta på bilder. Sony Reader har ingen plats för minneskort och den har inte Cybools smarta rörelsesensor. Cybook är också smidigare eftersom du inte måste installera något speciellt program, något som Sony Reader kräver.

Det enda som talar för Sony Reader Pocket Edition är skärmen, som är lite bättre, och metallskalet som gör att du slipper Cybooks plastiga känsla.

(6 av 10)


Dålig läsbarhet hos Sony Reader
Sony Reader Touch Edition (PRS-600) har något som är ovanligt bland läsplattor, nämligen en pekskärm.
Du navigerar genom att trycka på skärmen med fingret eller med en specialpenna. Pekskärmen och ett genomtänkt gränssnitt gör det Sony Readertill en ren fröjd att använda Sony Reader. Och i likhet med Pocket Edition har Touch Edition ett metallskal, vilket gör att du slipper konkurrenternas plastiga känsla.

Sony har också gett läsplattan med en inbyggd engelsk ordbok. Du som läser på engelska och är osäker på ett ord behöver bara peka med fingret för att få upp en förklaring. Genialt var ordet!

Något som också är smart är den inbyggda anteckningsboken. Pekskärmen gör det både möjligt att ta fram ett skärmtangentbord och att skriva med pennan direkt på skärmen.

Sony Reader hade varit en solklar testvinnare om det inte hade varit för något så viktigt som bildkvaliteten. Pekskärmen kräver nämligen ett extra lager glas ovanför det digitala bläcket. Den gör att Sony Reader får blänk och reflexer som vi slipper hos konkurrenterna. När vi testade att läsa i ljuset av en stark flygplanslampa var reflexerna påtagliga, men även i vanligt ljus blev det lite störande. Kontrasten blir dessutom sämre än hos de övriga läsplattorna.

(7 av 10)

Så bra är e-boksläsarna
Klicka på bilden för att få upp en större bild (pdf).