Läget har förändrats. Både 2008 och 2009 var netbook-pc den hetaste datortrenden. Med nya chipsset och billigare strömsnåla processorer introducerades datorköparna till en helt ny genre av lättviktiga och prisvärda maskiner för enklare göromål som surf, kontorsjobb och e-post.

Allteftersom tiden gick blev datorerna också snabbare och är numera bra nog även för enklare mediehantering.

I år har det varit rätt tyst. En och annan ny modell har släppts, men mestadels verkar utvecklingen, prisläget och framför allt det konstanta snacket om dem ha tagit en paus.

Inte så konstigt. Det var inte särskilt skönt att jobba med en musplatta stor som ett ­frimärke, eller att skriva på ett tangentbord där antingen alla knappar är mindre, eller funktionsknappar som skift och back är beklämmande små. Lägg till detta att du ska sitta och stirra på en pytteliten 10-tumsskärm, som dessutom ofta är alltför begränsad i upplösning.

Spännande saker har hänt
Men nu råder andra tider. I kategorin bärbara pc strax över netbook-datorn har det lite i skymundan skett en del intressanta saker. För bara några år sedan var en dator med elva eller tolvtumsskärm något av en raritet, specialbyggen av lyxkaraktär som du fick betala saftiga summor för.
En ultrabärbar, som de kallades kunde gå loss på så mycket som 15 000-16 000 kronor för inte allt för länge sedan.

Sedan dess har ett gäng nya lågvoltsprocessorer och chipsset gjort det möjligt att förse även andra sorters datorer med mindre och mer kompakta komponenter utan att behöva ta till speciallösningar.
Det här har öppnat upp för både massproduktion och prispress, och resultatet är en typ av dator som vissa kallar för ”netbook plus”.
Här gäller i stort sett samma filosofi som hos 10-tumsdatorerna. Du får en dator till ett tilltalande lågt pris, med låg ström­förbrukning och begränsade prestanda, men i ett betydligt bekvämare skal.
En del tillverkare har helt enkelt tagit sina befintliga netbook-datorer och gjort dem lite större. Andra har tagit 13-tumsmodeller och krympt dem, både i storlek, pris och ­prestanda.

Gemensamt för nästan alla datorer i det här segmentet är att tillverkarna inte ens försöker med versioner med mindre batteri för att dra ned på vikten.
Det är uppenbart vad kunderna vill ha – en dator som går och går hela dagen, det är viktigare än något hekto mindre i vikt och ett par millimeter tunnare form.

Våra testade datorer säljs bara med sex-celliga batterier som ger en batteritid på upp emot nio, tio timmar i bästa fall.
För många användare kan de här datorerna vara en ­gyllene medelväg.

Tycker du att en netbook med 10-tumsskärm, liten musplatta och kompakt tangentbord är för trång, och att Atom-plattformen är för långsam för dina behov? Och tycker du samtidigt att en större dator på tretton tum eller större antingen är för tung eller för dyr? Då är datorerna i det här testet något för dig.
Just därför är det komfort, funktioner och även här batteritid som är de mest angelägna kriterierna.

Prestanda är givetvis inte oviktiga de heller, men så länge datorerna smidigt klarar av lite Office-jobb, ett par messenger-fönster, en mediespelare och några webbläsarfönster, så är det väl godkänt på den ­punkten.

Fakta

Datorerna testades fabriksnya eller efter ­systemåterställning, med originalinställningar och medföljande förinstallerade program. Prestanda mättes med PC Mark Vantage, samt bedömdes med uppspelning av xvid-film, uppspelning av strömmad video från Youtube, laddning av webbsidor med Internet Explorer och Google Chrome, samt hantering av pdf i Acrobal Reader och stora Word-dokument i Microsoft Office 2007. Batteritiden mättes med Battery Eater Pro, och ljudnivån med decibelmätare i ett tyst ­kontorsrum med 30 decibel bakgrundsbrus.