Den amerikanska skivindustrin som representeras av branschorganet RIAA (Recording Industry Association of America) har lämnat in en stämningsansökan gentemot fildelningstjänsten Limewire. I stämningsansökan kräver RIAA ett skadestånd på en miljard dollar (cirka 7,9 miljarder kronor).

Enligt RIAA självt så ska det egentliga skadeståndet uppgå till 1,5 biljoner dollar (cirka 11 869 050 000 000 kronor). Den uträkningen baseras på att Limewire tillåtit över 200 miljoner nedladdningar av upphovsrättsskyddat material, och varje enskild nedladdning bär en böteslapp på 750 dollar.

I amerikanska PC World gör tidningen en jämförelse med oljebolaget BP, som nyligen orsakat en oljekatastrof utanför USAs södra kustområde. Enligt den amerikanska lagen Oil Pollution Act så är BP endast ansvariga för böter som upp till 75 miljoner dollar. Enligt PC World är skadestånden inte i relation till skadan som är skedd.

Limewire har ansökt om en uppgörelse i fallet mot RIAA, men en domare har redan fastställt att Limewire har brutit mot den amerikanska upphovsrättslagen. Enligt PC World ser det ut som om Limewire kommer att begäras i konkurs och få alla tillgångar beslagtagna.

IDG News