PC för Alla, IDG.se, Ny Teknik, PC World ... Det finns många bra sidor för dig som är intresserad av datorer och teknik. Problemet är att det är tidskrävande att surfa runt mellan olika sajter för att hitta de senaste nyheterna.

Ett snabbare alternativ är att prenumerera på nyheterna. Du samlar då nyheter från olika källor på ett enda ställe. Det spelar ingen roll om du är intresserad av datorer, fotboll eller svensk politik – du bestämmer själv vad du vill prenumerera på. Det går lika bra med nyheter från etablerade svenska dagstidningar som obskyra utländska bloggar.

Avskalad lista
Tekniken som gör det möjligt kallas rss (really simple syndication), och är en standard som gör att alla nyhetsflöden (feeds på engelska) beter sig på samma sätt.

Till skillnad från vanliga sajter innehåller rss-flödena inte en massa reklam och bilder. Du ser i stället en kronologisk lista med rubrik och en kort sammanfattning, alltid med de senaste nyheterna överst. Det blir med andra ord lätt att snabbt hålla koll på vad som har hänt inom ett visst område som intresserar dig.

Om du vill gå djupare in på en nyhet är det bara att klicka – för att på så sätt komma till nyhetens originalsida.

Det finns många sätt att prenumerera på rss-flöden, och ett av de allra bästa är att använda Google Reader. I likhet med andra Google-tjänster är Reader nät-baserad. Du kommer alltså åt dina nyhetsprenumerationer oavsett var du är i världen.

Du kan dessutom göra sökningar efter intressanta rss-flöden direkt i tjänsten, och du kan få tips om nyhetstjänster som liknar den du har valt.

En annan fördel är att Google Reader är en social tjänst. Du kan alltså dela med dig av dina prenumerationer till andra.

STEG FÖR STEG:
Kom igång med Google Reader


1. REGISTRERA. Gå in på Google Readers webbsida (www.google.se/reader). Om du redan har en Gmail-adress eller använder någon annan Google-tjänst fyller du i samma användarnamn och lösenord till höger. I annat fall klickar du på Skapa ett konto och fyller i dina uppgifter.


2. SÖK EFTER ETT FLÖDE ... Det enklaste sättet att hitta ett flöde är att göra en sökning genom att klicka på fliken Sök. Skriv in ett eller flera sökord och klicka på Sök efter feeds. Du får nu se en lista över tänkbara flöden. Börja prenumerera genom att klicka på Abonnera.


3. ... ELLER PRENUMERERA MANUELLT. Du kan själv leta upp adressen till rss-flödet på en sajt. PC för Allas flöden hittar du exempelvis på pcforalla.se/rss. Kopiera rätt adress, återgå till Google Reader, klicka på Lägg till prenumeration, klistra in adressen och välj Lägg till.


4. TA BORT PRENUMERATION. Genom att klicka på Hantera ­prenumerationer längst ned till vänster styr du dina prenumerationer. Klicka på papperskorgen för att avsluta eller Lägg till i mapp för att gruppera flöden som handlar om samma ämne.


5. LÄS. På Google Readers startsida ser du de tre senaste nyheterna från varje flöde. Du kan se fler genom att klicka i spalten till vänster. För att läsa en sammanfattning klickar du på rubriken, och för att läsa hela texten väljer du pilknappen längst ut till höger.


6. DELA MED ANDRA. Du kan dela med dig av dina rss-flöden – och följa andras. Du gör det genom att klicka på Dela inställningar. Här kan du välja om du vill dela med dig, och du kan även söka efter andra användare vars prenumerationer du vill ha.
______________________________________________________________

Rss direkt i Internet Explorer 8
Du behöver inte använda några specialtjänster för att läsa rss-flöden. Internet Explorer 8 har en inbyggd rss-läsare, och för att använda den går du bara in på den sajt som intresserar dig. Nu tänds en orange rss-ikon högt uppe till höger (om den inte syns får du leta efter rss-flödet på själva sidan). Klicka på pilen för att välja rätt flöde och välj Prenumerera på denna feed, ­Prenumerera.

För att läsa klickar du på Favoriter, Feeds. Här syns alla dina prenumerationer, och genom att klicka på någon av dem visas rubrikerna och en kort sammanfattning. Klicka på rubriken för att läsa hela artikeln!

Klicka här. En enkel rss-läsare finns i Internet ­Explorer 8. Den gör det lättare att prenumerera.

.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Valfri webbläsare.
Tid: 5 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med internet-­uppkoppling och webbläsare.

Det här lär du dig:

  • Att komma igång med Google Reader.
  • Hur du prenumererar på nyheter.
  • Så delar du prenumerationer med andra.
  • Att prenumerera direkt i ­Internet Explorer 8.