Internet har gjort det galet lätt att boka sina sista-minuten-resor själv, och lågprisbolagen har gjort det galet billigt att flyga. Men prisskillnaden kan ofta vara stor, och du kan spara tusenlappar på att välja rätt flygbiljett. Det har blivit svårare att hitta de bästa priserna, och det är här pris­jämförelsesajterna kommer till nytta. Vi har samlat de smartaste knepen och sajterna för att hitta de billigaste biljetterna och bästa sista minuten-resorna.

Färdigpaketerade sista minuten resor

Du som inte gillar att boka allt själv kan förstås även välja en färdigpaketerad charterresa. Väljer du en sista minuten-resa går det att komma riktigt billigt undan. På prisjämförelsetjänster för sista minuten-resor kan du hitta resor från olika charterbolag. Sök utifrån destination, datum eller pris.

Prisjämförelsetjänster för flyg, hotell och paketresor är den givna startpunkten för alla som vill resa billigt.

Här är sajter - både prisjämförelsesajter och resebyråer - för att hitta färdiga sista minuten-resor:


Hitta billiga sista minuten-resor med rätt sajt

Sista minuten resor
På många prisjämförelsesajter kan du förutom att hitta billigaste flyg till ordinarie pris, även hitta många sista minuten resor. Flygresor.se är en sådan sajt.

Det enklaste sättet att hitta billiga biljetter är att använda en prisjämförelsetjänst. Skriv bara in plats och datum så visas alla alternativ – från hundratals resebyråer.

Flygresor, Momondo och Reseguiden är tre populära jämförelsetjänster. Du hittar fler i vår stora guide till resesajter och appar.
Observera att du inte bokar på jämförelsesajten. De leder dig bara vidare till någon av nätets resebyråer.

I grund och botten fungerar alla prisjämförelsetjänster på samma sätt. Du anger vart du vill flyga och när du vill göra det – och efter några sekunder får du en lista över vilka alternativ du har. När du klickar på en viss resa flyttas du vidare till nätresebyrån eller flygbolagets bokningssajt, där du kan göra din bokning. Det här klarar alla pris­jämförelsesajter lika bra.

Den stora skillnaden mellan olika sajter märks när du vill göra mer avancerade ­sökningar, och en av de viktigaste funktionerna kallas för närliggande datum. ­Eftersom det ofta är stor skillnad mellan priserna från en dag till en annan finns det mycket att spara på att vara flexibel när det gäller resdagar. Flera av prisjämförelsetjänsterna låter dig därför söka på priser några dagar före och efter önskat datum.

Många låter dig också söka på flera destinationer. Numera går det exempelvis att boka en flygbiljett till Barcelona och hem från Madrid – för att däremellan åka runt på egen hand. Det går också att boka rund­resor, till exempel från Stockholm till New York och sedan vidare till Chicago och San Francisco. I båda ­fallen krävs att prisjämförelsesajten kan hanterar flera destinationer.

På flygjämförelsesajterna kan du också hitta sista minuten resor, om du bara är intresserad av billiga flygbiljetter.

 

Travelstart

Sista minuten. Travelstart är ett exempel på en resebyrå - ingen jämförelsesajt.

OBS: Undvik falska jämförelsesajter
En del nätresebyråer vill få dig att tro att de alltid letar upp de lägsta priserna och bästa sista minuten resor. Det stämmer inte. Medan prisjämförelsetjänster som Flygresor söker hos många resebyråer ger nätresebyråer som Travelstart dig bara deras egna priser.

För att få de billigaste priserna på flygbiljetter, eller för att hitta de bästa sista minuten-resorna, bör du med andra ord alltid börja med en jämförelsetjänst.

Använd filter för att hitta rätt sista-minuten-resa De flesta flygsajter har avancerade filterfunktioner. Du kan styra avrese- och ankomsttid, ta bort flyg med mellanlandningar etcetera. Genom att laborera med olika alternativ får du hjälp att hitta bästa och billigaste valet. Ibland kostar det bara några tior mer att slippa en extra mellanlandning.

När du söker sista minuten-resor är det inte alltid lika enkelt att vara kräsen med dessa parametrar.

Momondo

Boka 56 dagar i förväg!

Om du inte är ute efter sista minuten-resor så är det viktigt att boka biljetter i rätt tid.

En undersökning som prisjämförelsetjänsten Momondo har gjort baserat på 13,2 miljarder priser visar att du får de bästa priserna om du bokar 56 dagar i förväg.

Om du är flexibel med både tid och resmål så kan du förstås satsa på sista minuten-resor istället. Om du kan åka med kort varsel går det att få resorna riktigt billigt. Har du tur kan du få tur- och returresor till solen för bara några hundralappar. Det bästa sättet att hitta de billiga biljetterna är att använda någon av prisjämförelsetjänsternas sista minuten-avdelningar.


Sista minuten - boka resa

Om du är flexibel kan du spara mycket pengar när du reser, inte bara på sista minuten-resor utan även ordinarie flygpriser.

Välj rätt dag att flyga
Om du kan styra din resedag finns det mycket att spara. Tisdagar är som regel billigaste och lördagar dyrast. Enligt Momondos undersökning skiljer det 11 procent i pris.

Många flygsajter låter dig söka på näraliggande datum, och de har även ofta en lågpriskalender för att visa billigaste avresedagen. Genom att justera din resa kan du få den rejält mycket billigare. Det finns med andra ord en hel del pengar att spara, inte bara på sista minuten resor, utan även ordinarie biljetter.

Sista minuten resor - välj rätt flyg

Flyg på kvällen
Även avresetiden är viktig. Middagsflygen är som regel dyrare än kvällsplanen. Laborera med avgångstider så kan du spara rejält med pengar.

Sista minuten-resor - bokning

Hitta rätt tid att resa

Flygpriserna går som regel upp kraftigt i samband med skolloven och vid andra tider då många vill flyga. Försök med andra ord undvika att resa då.
Under lågsäsong kan du få vanliga biljetter och sista minuten resor sanslöst billigt.