I dag finns ett stort urval program du kan använda för att rita ditt hus. En del ersätter papper och penna, medan andra skapar fina 3d-bilder så att du nästan kan uppleva ditt drömhus innan det är byggt.

Lite grovt sagt finns det tre kategorier av program för ändamålet. Det är de enkla ­konsumentprogrammen, det är de allmänna ritprogrammen (som inte i första hand är till för att rita hus) samt de utpräglade proffs-program som används av arkitekter.

Använd program efter förmåga

Johan Andersson är arkitekt på småhustillverkaren Eksjöhus. Han stöter dagligen på husbyggare som presenterar sina önskemål i allt från ritningar gjorda i Paint till avancerade 3d-modeller. Hans grundtips är att om du ska ta hjälp av ett datorprogram för din ritning, gör det då ordentligt.
– Om du vet hur du ska hantera ett ritningsprogram är det bättre att göra det ordentligt från början. Se till att funktionerna i programmet inte begränsar dig. Om ett program kostar 3 000 kronor är ju det en bråkdel av vad hela huset kostar. Samtidigt kan du spara in tio gånger så mycket i slutändan.

Johan Andersson menar att det inte finns något rätt eller fel när det gäller att göra egna ritningar till sin drömkåk.
– Om du kommer med en exakt ritning blir det enklare att få fram bygglovshandlingar och vi kan mer exakt se dina önskemål. Å andra sidan blir det svårt att tänka utanför ramarna och du kanske tycker det är konstigt om vi vill flytta en vägg fem centimeter.

3d är en fördel

Johan är dock positiv till utvecklingen att allt fler kommer med halvproffsiga ritningar när de ska bygga sin drömvilla. Du behöver inte heller börja med att ta hjälp av en arkitekt utan kan börja med att köpa lite litteratur.
– Arkitektens handbok är en bra investering. Där finns allt från historia till gällande lagar och regler. Det enda som fattas är ett rejält avsnitt om bjälklag, men det kan vara bra att prata med en arkitekt om det ändå, konstaterar Johan Andersson.

Viktiga funktioner

För att ett program ska hjälpa i stället för att stjälpa dig är det viktigt att det har vissa grundläggande funktioner. Bland annat är det bra att få hjälp att visualisera huset.
– Att du kan se ditt blivande hus i 3d tycker jag är viktigt. Har du jobbat med ritningar är det oftast lätt att se framför sig hur något kommer att se ut, men de allra flesta bygger sitt hus en gång och då kan det vara värt att investera i ett program som kan visa 3d, säger Johan Andersson, och påpekar att det finns många program som har en gratisversion med begränsade funktioner medan den fullt ut fungerade varianten kostar en slant.

Johans tips är att köpa programmet om du känner att funktionerna begränsar dig.
– Då blir det ju att du ritar huset efter vad programmet har för förutsättningar. Du kanske ska bo i huset resten av livet, då är det en ganska liten investering att köpa ett program för några tusen-lappar när huset kanske kostar dig fyra miljoner ­kronor.
För att en ritning ska underlätta ditt nybygge är det viktigt att den har rätt skala. Den vanligaste skalan på en husritning är 1:100 (en centimeter på papperet är lika med en meter i verkligheten).

Skalan problem i Paint

Ett vanligt problem med ritningar som är gjorda i till exempel Paint är att de inte har någon vettig skala. Då är det enklare att rita för hand på rutat papper till exempel, tipsar Johan Andersson.
I ett husprojekt är det inte bara själva planritningen som är intressant. Du förväntas också göra en sektionsritning som visar invändiga delar av huset med detaljer som till exempel vilken höjd fönstren sitter på. Du ska också ha en ritning på fasaden och sedan ska huset placeras in på en situationsplan eller en nybyggnadskarta. Den sistnämnda görs dock alltid av kommunen.
– Sedan kan det behövas kompletterande ritningar beroende på om det är speciella förhållanden på tomten eller om din kommun har särskilda önskemål. Därför är det bra om du kan få ut vanliga tvådimensionella ritningar från det program du använder, säger Johan Andersson.

Glömmer bort badrummet

De vanligaste misstagen hobbyarkitekten gör är att missa bygglagstiftningen som exempelvis säger att alla utrymmen på bottenvåningen (eller hela huset om det är ett enplanshus) ska vara tillgängligt för personer med fysisk ­funktionsnedsättning. Du ska helt enkelt kunna ta dig runt i huset i rullstol.
– Oftast är det badrum och kök som folk missar. Du kan inte ha nedsänkta golv, eller trånga utrymmen mellan handfat och toalett. Har du två våningar i huset går det däremot bra att ta ut svängarna på plan två, säger Johan Andersson.

Bygglagstiftningen kan upplevas som stelbent och många upplever det som begränsande att behöva göra sitt nya hus anpassat efter dess regler. Men Johan Andersson menar att det finns fördelar med lagen också.
– Följer du de nya normerna får du väldigt bra och välplanerade rum helt enkelt.

Att huset håller ihop och orkar bära upp tak och övervåning ser vi naturligtvis som självklart. Men hållfasthet och bärighet är något som många glömmer att ta hänsyn till när de ritar själva. Trenden med öppna planlösningar har pågått i snart tio år och vi drömmer allt oftare om stora ljusa rum. Då blir det extra viktigt att beräkna hållfastheten.
– Ofta får vi in ritningar med underdimensionerade stolpar och bjälkar. Här är det viktigt att du får hjälp och att du tar det på allvar, annars kan det gå illa. Även när det gäller tekniska installationer av vatten, avlopp och fläktar är det bra att få experthjälp, säger Johan Andersson.

Rita utsida och insida

Men var ska du då börja när planerna på att bygga nytt ska bli verklighet? Johans tips är att rita utifrån två olika premisser:
–– Gör en ritning för utsidan med tak, ­fönstersättning och så vidare. Sedan gör du en ritning för hur du vill ha det invändigt. Då har du ett bra underlag för att försöka få ihop de båda idealbilderna till en fungerande ­ritning.
– I dag är det också vanligt att hustillverkare har sina ritningar på nätet. Är du osäker och inte vet var du ska börja, hämta inspiration därifrån. Då blir det lättare att se hur stort ett visst rum ska vara, säger Johan Andersson.

Klicka för att se i stort format