1. Lös kuben
Rubiks kub är ett pusselspel som ingen som var med på 1980-talet kan ha missat.
En plastkub med färgade klistermärken, där ­uppdraget är att sortera den så att alla klistermärken på samma sida om kuben har samma färg. Matematiskt kan en Rubiks kub totalt ha drygt 43 miljarder miljarder lägen, så att ­sortera den är ett massivt arbete, som du med 3D Virtual Cube kan pyssla med i datorn.

Namn: 3D Virtual Cube.
Programtyp: Lös klassiska Rubiks kub vid datorn.
2. Sminka windows

Windows 7, Microsofts senaste version av Windows, lockar med snyggare grafik, sköna effekter och bra funktioner. Har du Windows XP i datorn förstår vi om du vill uppgradera, men en sådan kostar pengar och äldre datorer fungerar inte så bra med det nya operativsystemet. 7 for XP gör din XP-installation åtminstone lite mer lik Windows 7 genom att installera ett grafikpaket, och det utan att det kostar någonting alls.

Namn: 7 for XP.
Programtyp: Gör att Windows XP ser ut som ­Windows 7.3. Jätteläskig
avinstallation
Känner du för att busa med en kompis? I så fall kan du skrämma honom eller henne med programmet Add/Remove. Programmet ser ut som den vanliga avinstallationsrutan, åtminstone som den ser ut i Windows XP men när du klickar på OK för att avinstallera ett program så låtsas programmet avinstallera alla program.

Namn: Add/Remove.
Programtyp: Låtsas avinstallera alla program.


4. Myggfritt med datorljud

Anti Mosquito Software säger sig skrämma bort mygg med hjälp av datorn. Ett ljud som människor inte kan höra ska enligt uppgift hålla de små blodsugarna på behörigt avstånd. Om det verkligen fungerar? Nej, det tror inte vi heller. Men programmet är gratis och fungerar som en utmärkt ursäkt för den som vill ta med sig den bärbara på grillfesten.

Namn: Anti Mosquito Software.
Programtyp: Skrämmer bort myggen med ljud.
Klicka för att ladda ned


5. Teckna med tecken
Ascii, American Standard Code for Information Interchange, är en tabell som beskriver hur koder ska översättas till bokstäver och siffror. Det är också en konstform som bygger på att de tecken du kan skriva har olika ”svärta”. Exempelvis är ett &-tecken ­svartare än ett I. Det kan användas för att skapa bilder, och det är precis vad Alternate’s Ascii Artist gör.

Namn: Alternate’s Ascii Artist.
Programtyp: Gör ascii-grafik av bilder.
6. För den som tror på konspirationer

Anagram är ord eller meningar som bildas av samtliga bokstäver i ett annat ord eller mening. Exempelvis är ”stirra modem” ett ­anagram av ”sommartider”. Med svenska ­Astham kan du själv skapa anagram, och se vilka dolda meningar som ryms i bokstäverna som utgör exempelvis ditt namn. Ordlistor kan också laddas ned, se programmets hjälpfil.

Namn: Astham.
Programtyp: Skapar anagram.


7. Digitala danslektioner
Vill du imponera på, och chocka din, ­omgivning kan några sköna breakdance-moves onekligen vara ett sätt. Då behöver du en lärare, eller ännu hellre en breakdance-maskin som du kan lära dig av. Så välkommen in på scenen Breakdance Machine!

Namn: Breakdance Machine.
Programtyp: Lär dig dansa breakdance.


8. Krascha på skoj
Windows berömda blå kraschskärm kallas ofta bsod, blue screen of death. Den är inte rolig. Förutom om den händer någon annan, och det bara är på skoj. Det är precis vad Bsod Prank är, ett bus som får datorn att se ut som om den just har kraschat.

Namn: Bsod Prank.
Programtyp: Gör att datorn verkar ha kraschat.


9. Jorden från ovan
Jorden är en fascinerande planet att titta på, fråga bara alla astronauter du känner. Och nu kan du få se den nästan som de ser den, med hjälp av Desktop Earth och bilder från Nasa. Programmet skapar skärmbakgrunder som uppdateras ­baserat på vad klockan är på den plats som du väljer ska vara centrum, så att du alltid kan se en platt representation av hur jorden skulle ha sett ut om du satt mycket högre upp.

Namn: Desktop Earth.
Programtyp: Skärmbakgrunder med bilder på jorden.


10. Gör dina egna 3d-bilder
Tredimensionella bilder, det vill säga bilder med djupkänsla, håller på att bli riktigt stort. Först kom bio i 3d och nu är flera tv-apparater med 3d-funktioner på väg ut på marknaden. Med Callipygian kan du själv skapa 3d-bilder med hjälp av en vanlig kamera, ett stativ och de instruktioner programmet länkar till. Din dator måste ha Dotnet Framework 1.1 installerat för att det ska fungera.

Namn: Callipygian 3D.
Programtyp: Skapar 3d-bilder.

Sida 1 / 5

Innehållsförteckning