Miljoner fildelare som använder sig av så kallade anonymitetstjänster för att dölja sin identitet på internet har inte varit så anonyma som de hoppats på. På grund av en bugg i de protokoll som används på de flesta anonymitetstjänster har fildelarnas identitet exponerats.

Enligt nyhetssajten Torrentfreak så uppstår problemet när en användare har sin dator inställd på att använda internetprotokollet Ipv6 tillsammans med nätverkstjänsten vpn (virtuellt privat netverk). En kombination som många användare av anonymitetstjänster surfar med.

Buggen gör att det med relativt enkla medel går att spåra användarens riktiga ip-adress oavsett vilken anonymitetstjänst som används. Enligt Torrentfreak använder redan Antipiratbyrån den här buggen i jakten på svenska fildelare.

Bland de tjänster som drabbats nämns Pirate Bays anonymitetstjänst Ipredator och Relakks. Med största sannolikhet dras de flesta anonymitetstjänster av det här problemet.

En lösning på problemet är enligt Torrentfreak att stänga av stödet för Ipv6 i nätverksinställningarna eller att istället använda nätverkstjänsten Openvpn.