Brittisk polis bekräftade igår att en förundersökning av Google kommer att inledas inom kort. Anledningen är att Googles tidigare bekännelse att företaget under tre år olovligen samlat in information från privatpersoners trådlösa nätverk.

– Vi har tagit emot flera klagomål kring Googles avlyssning av privatpersoners trådlösa nätverk. Saken är nu under utredning och vi måste först fastställa om något brott har begåtts, uppger en talesperson för den brittiska polisen till tidningen PC Pro.

Kan det fastställas att Google har begått ett brott kan det ta upp till tio dagar innan en full utredning påbörjas. Klagomålet kommer från organisationen Privacy International som verkar för internetanvändares integritet.

Googles verksamhet uppdagades efter att den tyska datainspektionen upptäckte att Google samlade på sig uppgifter från trådlösa nätverk. Informationen samlades i samband med att Google tog bilder för karttjänsten Google Street View.

Google medgav senare att företaget av misstag samlat på sig mer information än vad som var tänkt. Misstaget ska enligt Google ha berott på ett programmeringsfel i den mjukvara som användes.

IDG News