Andreas Olsson bor i Åkersberga med sambo och tre barn, 13, 7 och 4 år gamla. Han tror inte att barnen laddar ned filmer och musik olagligt från sajter som Pirate Bay, men han vet inte säkert.
– Min son har pratat om det, så jag vet
inte om han gör det i smyg, säger Andreas Olsson.

Den största oron är att att nedladdningen skulle ge virus och trojaner. Men han anser också att fildelning av upphovsskyddade verk är principiellt fel, även om han är kritisk till att det inte finns bra alternativ.
– Min son tycker ungefär som jag, men är nog ännu mer kritisk mot distributörerna och deras oförmåga eller ovilja att hitta lösningar.

I dag för han därför en löpande dialog med barnen för att veta vad de gör på nätet.
– Har man barn som är ute på fel sidor, gör fel saker på nätet eller bara tillbringar alldeles för mycket tid vid datorn är det din skyldighet att vidta åtgärder, säger han.

”Fega och naiva föräldrar”
Andreas Olsson jobbar som psykolog och har varit i kontakt med många barn som farit illa på nätet. Han menar att många föräldrar är alldeles för naiva och fega när det gäller att hålla koll på vilka sidor deras barn besöker, vad de gör och vilka de interagerar med.
– Föräldrar har ett stort ansvar som de alldeles för sällan tar.

När Andreas Olsson pratar med sina barn uppmuntrar att han dem att göra ”vettiga” saker på internet, till exempel att föra diskussioner på seriösa forum. Har föräldrar mycket koll och bra dialog om internet så kan man successivt minska på kontrollen, menar han.
– Vi kommer dock att fortsätta ha så pass bra koll att vi upptäcker om det är något på gång, och kan hantera och diskutera problemet.

Skulle det visa sig att Andreas barn besöker dåliga sajter eller fildelar, är han inte främmande för att spärra webbsidor och program om det skulle behövas.
– Det bästa är en dialog, men man måste göra vad som krävs. Föräldrakontrollprogram kan ibland vara nödvändigt.

Så riskerar du att åka dit
Ett vettigt säkerhetstänkande är dock inte bara bra för dina barn, och sträcker sig längre än till deras beteende. Det handlar nämligen inte bara om att de riskerar att begå olagliga handlingar, utan du kan också bli utnyttjad av främlingar om du inte ser upp.

När du eller någon i ditt hushåll surfar visas din ip-adress och allt du gör på nätet kan spåras tillbaka till dig. Tyvärr kan detta utnyttjas av andra, som genom att ta sig in på ditt trådlösa nätverk kan surfa med din ip-adress. Har du ett helt okrypterat nätverk är det en barnlek att koppla upp sig med din uppkoppling. Utomstående personer kan alltså ladda ned upphovsrättsskyddat material eller, i värsta fall, barnporr – i ditt namn.

– Då är du rökt. Visst går det antagligen att bevisa att det var någon annan som laddade ned, men då ligger bevisbördan på dig. Och det är ju inte kul när polisen kommer hem till dig och tar din dator, säger Johan Jarl som är säkerhetsexpert på F-Secure.

Även om det finns personer som kan ta sig förbi skydd, är det enligt Johan Jarl självklart bättre att kryptera än att inte göra det. De flesta som tar sig in på ditt trådlösa nätverk är trots allt inte hackare, utan dina grannar som tjuvsurfar.

Fakta

Att olovligen ladda ned upphovsrättsskyddat material strider mot lagen. Från 1 april 2009 gäller också den så kallade Ipredlagen, som gör det lättare för upphovsrätts­innehavare (till exempel film- och skivbolag) att bevisa vem som laddat ned. Nu kan de i domstol begära att få veta vem som står bakom ett visst ip-nummer som har laddat ned olagligt.

Om domstolen går med på detta, måste bredbandsleverantören lämna ut uppgifterna. Upphovsrätts­innehavaren kan sedan driva ett civilrättsligt mål mot personen bakom det ip-numret.

Över 100 000 kronor kan du bli tvungen att betala – enbart i rättegångskostnader. Sedan tillkommer skadestånd. Jämfört med brottmål så kan civilmål dessutom ta längre tid, vilket gör det till en extra kostsam process.