Så spärrar du fildelning i Windows Vista och Windows 7

Med de flesta säkerhetspaket och kan du spärra webbsidor. Men det räcker inte att blockera Pirate Bay för att ditt barn inte ska kunna ladda ned filer. De torrentfiler som används vid fildelningen går nämligen även att hitta via sökmotorer som Google.
För att vara säker på att ditt barn inte laddar ned upphovsskyddat material måste du spärra användandet av fildelningsprogram. Det är lätt gjort med den inbyggda föräldrakollen i Windows Vista.
Men glöm inte att all fildelning inte är olaglig, så prata med ditt barn först. Fortsätter nedladdningen ändå, läs vidare!

1. Skapa ett konto för ditt barn.
Klicka på Start, Kontrollpanelen. Där väljer du Lägg till eller ta bort användarkonton och sedan Skapa ett nytt konto. Skriv in namnet på ditt barn, välj kontotyp Standard och klicka på Skapa konto. Då visas en översikt över de konton som finns på datorn. Längst ned hittar du en länk som heter Konfigurera föräldrakontroll i Vista och Konfigurera barnspärr i Windows 7. Klicka på den.

2. Konfigurera föräldrakontrollen.
Klicka på det konto du skapade i förra steget (I vårt fall Barn1) och på Föräldrakontroll: På. Du kan nu göra en rad olika inställningar. För att bestämma vilka tider ditt barn får använda datorn klickar du på Tidsbegränsningar.
Under Webbfilter i Windows Vista och Windows 7 kan du blockera webbsidor och förhindra så att ingenting går att spara ned till datorn. Klicka på Tillåt och blockera specifika program.

3. Tillåt eller blockera specifika program.
Vid barnets konto, bocka i får bara använda de program jag tillåter (se bild ovan). En lista med installerade program på datorn visas. Klicka på Markera alla för att göra så att alla program som finns på datorn kan användas av ditt barn. Nu kan du kryssa ur specifika program som du inte vill att barnet ska ha tillgång till. Tryck på OK. Alla nya program som installeras kan nu inte användas av barnet, däribland fildelningsprogram. Skulle det dyka upp program som barnet behöver kan du bara kryssa i att det får användas.

4. Men det är inte idiotsäkert...
Barn är smarta och det finns alltid sätt att ta sig runt den här typen av spärrar. Det finns även ”dolda” fildelningsprogram. Har du till exempel installerat webbläsaren Opera, bör du stoppa den, då den har en inbyggd bittorrent-klient. Det går även att skicka filer via ftp och MSN med mera.
Ett fullständigt skydd mot fildelning får du först då sladden till datorn inte sitter i väggen...

Fakta

Att olovligen ladda ned upphovsrättsskyddat material strider mot lagen. Från 1 april 2009 gäller också den så kallade Ipredlagen, som gör det lättare för upphovsrätts­innehavare (till exempel film- och skivbolag) att bevisa vem som laddat ned. Nu kan de i domstol begära att få veta vem som står bakom ett visst ip-nummer som har laddat ned olagligt.

Om domstolen går med på detta, måste bredbandsleverantören lämna ut uppgifterna. Upphovsrätts­innehavaren kan sedan driva ett civilrättsligt mål mot personen bakom det ip-numret.

Över 100 000 kronor kan du bli tvungen att betala – enbart i rättegångskostnader. Sedan tillkommer skadestånd. Jämfört med brottmål så kan civilmål dessutom ta längre tid, vilket gör det till en extra kostsam process.