Varning: Så här dyrt kan det bli att ta med ditt mobila bredband till utlandet

Nedan har vi räknat ut vad det kostar att göra sex olika vanliga saker på nätet – om du använder ditt svenska mobila bredband i ett annat EU-land (exempelvis Spanien) och i ett land utanför EU (exempelvis Turkiet). Priserna kommer från Telia, men konkurrenterna tar ungefär lika mycket betalt. Vissa operatörer har dock specialavtal som gör det billigare i vissa länder. Sedan den 1 juli finns ett maxtak på 660 kronor för mobilsurf inom EU. När du har uppnått det stängs dina surfmöjligheter av, och du måste själv låsa upp ditt abonnemang för att fortsätta.

Norden: 25 kr/MB, EU: 35 kr/MB, Stora turistländer utanför EU: 120 kr/MB, Övriga länder: 145 kr/MB.

Youtube. En musikvideo eller något annat klipp som varar i tre minuter förbrukar ­ungefär 9 megabyte (3 MB/min).
Pris för tre minuter: Inom EU: 315 kronor, utanför EU: 1 080 kronor.

SVT Play. För att titta på webb-tv i en timme hos exempelvis SVT Play, använder du cirka 360 megabyte information (6 MB/min).
Pris för en timme: Inom EU: 12 600 kronor, utanför EU: 43 200 kronor.

Spotify. Du som lyssnar på musik på Spotify i en timme – och väljer bästa ljudkvalitet förbrukar cirka 144 megabyte (2,4 MB/minut).
Pris för en timme: Inom EU: 5 040 kronor, utanför EU: 17 280 kronor.

Aftonbladet. Ett enda besök på förstasidan hos en grafiktung sajt som Aftonbladet.se kan bli en löjligt dyr affär (3 MB/sida).
Pris för en sida: Inom EU: 105 kronor, utanför EU: 360 kronor.

Google. Alla sajter är inte lika tunga som Aftonbladet. Google har exempelvis skalat ned sin förstasida till ett minimum (25 kB/sida).
Pris för en sida: Inom EU: 90 öre, utanför EU: 3 kronor.

Digitalbild. Nya kameror har högre upplösning, vilket betyder stora bildfiler. Att mejla en enda bild kan därför bli en dyr affär (2 MB/bild).
Pris för en bild: Inom EU: 70 kronor, utanför EU: 240 kronor.

Fakta

Fotnot: I många länder finns flera olika operatörer, men vi har valt ett exempel per land. Observera att priserna kan variera och att det som regel finns flera olika paket att välja bland.