Ända sedan Apple släppte företagets första Iphone för snart tre år sedan har konkurrensen bland liknande produkter varit mer eller mindre obefintlig. Visst har det funnits alternativ, men väldigt få har lyckats leva upp till samma nivå av enkelt handhavande och finess som Iphone erbjuder.

Nu börjar saker och ting och ändras i snabb takt. En rad nya smartphonemodeller ligger i startgroparna och väntar på att gå i klinch med Apples flaggskepp. PC för Alla har provat Samsungs senaste bidrag i kampen, Samsung Galaxy S.

Vid första anblick

Många av de bloggar och nyhetssajter som testat Samsung Galaxy S har reagerat på att telefonen känns plastig och overkligt lätt till vikten. När vi för första gången fick känna på Galaxy S måste vi erkänna att den upplevs som otroligt lätt med sina 118 gram. Det här är förstås en smaksak, men att telefonen skulle kännas billig på grund av att den är lätt håller vi inte med om.

Höljet till Galaxy S består svart högblank plast som passar väl in med telefonens helhetsintryck. Den enda gången höljet ger ett plastigt intryck är när vi behöver plocka bort det för att placera sim-kortet. När det väl sitter på plats så känns det mycket gediget och stabilt.


Samsung Galaxy S är något större än vår gamla Iphone 2g. Den känns dock väldigt smidig i fickan, mycket tack vare den låga vikten.

En annan sak många reagerar på när de ser Galaxy S är hur lik den är Iphone i formen. Det råder här ingen tvekan om att Samsung avsiktligt utformat Galaxy S så att det ska kännas naturligt för en tidigare ägare av Iphone att byta till Samsungs motsvarighet.

En bildskärm för finsmakare

Den andra saken som slår oss är den nya bildskärmen som bygger på Samsungs nya Amoled-teknik. Vi har ännu jämfört bildskärmen med Iphone 4, men Galaxy S har utan tvekan en av de bästa bildskärmarna vi någonsin sett på en mobiltelefon.

Samsung Galaxy S återger otroligt klara färger med mycket bra konrast och skärpa. Kampen mellan de bästa mobila bildskärmarna kommer utan tvekan att stå mellan Samsung Galaxy S och Iphone 4 den närmaste tiden. Av de jämförelser som hittills gjorts mellan de båda verkar skillnaderna marginella och antagligen svårt att urskilja i vardagligt användande.

Bildskärmen har en upplösning på 800 x 480 pixlar per tum och en bildyta på fyra tum. Det gör bildytan något större än iPhone 4, men med en lägre upplösning. Iphone 4 har en upplösning på 960 x 640 pixlar per tum och en bildyta på 3,5 tum.

Den större bildytan ger Galaxy S klara fördelar, framförallt om du vill använda din mobiltelefon till att se på filmer eller läsa e-böcker. Att se på film på Galaxy S är dessutom en ren fröjd för ögat.

Prestandamonster

Samsung Galaxy S har utrustats med en Arm Cortex A8-processor som tickar på i en gigahertz. Det är samma klockfrekvens som A4-processorn som sitter i Iphone 4. Vilken av de båda processorerna som är snabbast låter vi vara osagt, men prestandan på Galaxy S borde tillfredställa de mest krävande användarna.

Som krydda på moset har Samsung använt grafikprocessorn S5PC110 som även går under smeknamnet Hummingbird. För att förstå hur stor prestandan på grafikprocessorn i Galaxy S är har Android Community visat ett exempel på hur många trianglar olika enheter kan rita upp per sekund.
 

  • Motorola Droid: 7 miljoner trianglar/sek
  • Nexus One: 22 miljoner trianglar/sek
  • Iphone 3gs: 28 miljoner trianglar/sek
  • Samsung Galaxy S: 90 miljoner trianglar/sek
  • PS3: 250 miljoner trianglar/sek
  • Xbox 360: 500 miljoner trianglar/sek

Samsungs val av grafikprocessor kommer säkerligen att skapa efterföljare med liknande prestanda. Något som på sikt kommer att göra Androidplattformen attraktiv för spelutvecklare.

Handhavande

Att jämföra en telefon som Galaxy S med Iphone är inte lätt. Inte så mycket på grund av hårdvaran, utan mer problemet med att jämföra operativsystemet Android gentemot Apples Ios.

Det är två ganska skilda operativsystem som riktar sig till olika användare. Iphone har nått stora framgångar på grund av att den är enkelt och kräver inte så mycket av användaren. Nackdelen med att skapa ett enkelt gränssnitt är att det blir på bekostnad av användarfriheten.

Android är ett mycket öppnare operativsystem och erbjuder användaren större möjligheter på flera sätt. Problemet med det är att saker och ting inte är så enkla att utföra på en Androidtelefon som det kanske är på en Iphone.

Man skulle därför kunna sammanfatta det som att Android är för tekniskt bevandrade användare som gillar att ”trixa och fixa” med sin telefon. Iphone å andra sidan passar bättre för de som vill att saker och ting ska fungera och inte är så intresserade av om de kan multiköra program eller har ett behov av att finnas utanför Apples domäner.

Android känns dessutom fortfarande som om det är under utveckling och är inte lika genomtänkt som Apples Ios. Ett annat problem med Android är att det måste anpassas för en mängd olika plattformar. Något som gör att vissa av de (50 000+) applikationer som finns för Android inte fungerar med alla enheter.

Android 2.2 (Froyo) har precis släppts och Samsung har bekräftat att Galaxy S kommer att få en uppdatering med det nya operativsystemet framöver. Vi har ännu inte testat Android 2.2 men det är möjligt att många av de saker som känns som brister i den nuvarande versionen kan vara tillrättavisade.

Har du använt Iphone tidigare och funderar på att satsa på en Samsung Galaxy S bör du definitivt försöka låna en telefon med Android så att du får en uppfattning om användarupplevelsen och gränssnittet.

Är du en tidigare användare av Android och är nöjd med det så kommer du definitivt inte att bli missnöjd med Samsung Galaxy S. Det är antagligen den kraftfullaste Androidtelefonen på marknaden i dag.

Den enda egentliga nackdelen vad gäller utformningen är de två funktionsknapparna som är placerade bredvid hemknappen nedanför bildskärmen. Det är av så kallad ”softtouch”-typ och det är mycket enkelt att komma åt dem av misstag.

Det problemet märkte vi speciellt när vi tog bilder, höll vi inte i telefonen på ett speciellt sätt är det lätt att snudda någon av de båda funktionsknapparna och kameraprogrammet avslutas. Det här borde Samsung ha löst på ett bättre sätt.

Kameran

De första bilderna vi tog gjorde oss mycket imponerade. Bilderna hade mycket fint färgdjup och skärpa. Ironiskt nog så märkte vi senare att bilderna såg långt bättre ut på på Galaxy S utmärkta bildskärm än vad de gjorde när vi förde över dem till vår dator med en färgkalibrerad bildskärm.

Eftersom det här endast är en första titt så avhåller vi oss från att göra några större jämförelser eller bedömningar av kameran. Något som dessvärre sänker intrycket av Galaxy S är att det saknas en blixt. Att ta bilder i dålig belysning är därför att glömma.

Galaxy S kan spela in video med hd-upplösning (720p) och är förvånande bra. Det går även att ansluta Galaxy S till en tv för att spela upp videoklipp. Det kräver dock en speciell kabel som inte följer med telefonen.

Sammanfattning

Överlag är Samsung Galaxy S ett snyggt förpackat fartmonster med allt som du kan tänkas behöva av en smartphone. Huruvida den är en konkurrent till Iphone låter vi avgöras av smak och tycke istället för specifikationer. Är du ute efter en Androidtelefon är det här telefonen du letat efter.

Samsung Galaxy S finns i butik nu och har ett cirkapris på 4 995 kronor.

Mer information om Samsung Galaxy S hittar du här.