Endast en dag innan Microsoft lägger ned support på Windows XP med servicepack 2 meddelar företaget att användare som kör vissa versioner av Windows 7 har rätt att nedgradera till Windows XP i ytterligare tio år.

Microsoft utspel är högst ovanligt jämfört med tidigare versioner av Windows. Historiskt sett har Microsoft slopat nedgraderingsrätten endast månader efter att en ny version av Windows har släppts.

Gårdagens utspel är andra gången Microsoft förlänger nedgraderingsrätten för Windows XP. När Windows 7 släpptes gav Microsoft först sex månaders nedgraderingsrätt, något som kritiserades starkt och tvingade Microsoft att förlänga perioden med 18 månader.

– Våra affärskunder har meddelat oss att våra tidigare nedgraderingsrättigheter var förvirrande, säger Microsofts talesman, Brandon LeBlanc, i ett blogginlägg.

Användare av Windows 7 Professional eller Ultimate kan nu enligt Microsoft nedgradera till Windows XP så länge som det finns support på Windows 7, vilket betyder cirka tio år. Den förlängda nedgraderingsrättigheten gäller dock endast på så kallade OEM-versioner av Windows 7 som levereras tillsammans med en dator.

Rättelse: Enligt Microsoft kan användare nedgradera till Windows XP under den aktuella datorns livslängd eftersom det ännu inte finns någon publicerad tidsplan för efterföljaren till Windows 7.

Erbjudandet gäller fram till oem-versionen av Windows 7 upphör, vilket normalt sker två år efter det att en ny version har släppts.

IDG News