Trots att Symbian uppges vara det mest använda mobiloperativsystemet i världen så tror en analytiker på Gartner att trenden håller på att vända. Enligt nya siffror som samlats in av Gartner tappar Symbian marknadsandelar i allt snabbare takt.

Enligt 2009 års siffror från Wikipedia såg de globala marknadsandelarna ut enligt följande i slutet av förra året:

  • Symbian / Nokia - 44 procent
  • Blackberry - 19 procent
  • Apple - 15 procent
  • Android - 10 procent
  • Windows Mobile – 7 procent

Enligt analytikern Nick Jones på Gartner kommer Symbian få det svårt att hålla sin dominerande ställning på marknaden. Ett av huvudskälen enligt honom är att Symbian hamnat på efterkälken vad gäller innovation och funktionalitet.

Både Iphone och Android är operativsystem som är skräddarsydda för smartphones med pekskärmar och snabba processorer. Nick Jones hävdar att Symbian lägger för lite resurser på användargränssnitt.

– Trots Symbians dåliga användargränssnitt så verkar de inte oroa sig över saken. Istället verkar de lägga fokus på saker som inte är nödvändiga. Visst skulle alla vilja ha en telefon som har en hdmi-utgång, men är det verkligen nödvändigt, säger Nick Jones på Gartner i ett blogginlägg.

Nick Jones jämför Symbian med skeppet Titanic. Istället för att undvika isberget i formen av Android, verkar Symbian möblera om solstolarna på däck, skriver Nick Jones.