För några dagar sedan började en fil spridas på flera fildelarsajter som innehåller information om 170 miljoner användare på Facebook. Filen som är på 2,8 gigabyte innehåller information om användare som valt att ha vissa av sina uppgifter sökbara.

Informationen som nu sprids på fildelarsajter är den senaste i raden av problem Facebook har råkat ut för den senaste tiden. Tjänsten har vid upprepade tillfällen anklagats för att inte ta användarnas integritet på allvar.

Facebook var snabbt med att göra ett uttalande kring den senaste händelsen.

– De som använder Facebook äger själva den information som de delar med sig. De har dessutom möjligheten att själva välja vilken information de vill dela med sig av. I det här fallet har ingen personlig information om användarna spridits, utan endast information som är allmänt tillgänglig på vår tjänst, uppger en talesperson för Facebook till New York Times.

Dan Tynan på tidningen IT World anser dock att Facebook har missat poängen. Enligt honom så kan delar av den information som hittas på Facebook användas för att pussla ihop detaljer om olika personer.

– När någon tar alla dessa fragment av information om en viss person och organiserar informationen så kan det enkelt användas för skadliga ändamål mot en viss person, skriver Dan Tynan i en artikel.

IDG News