Under den årliga hackarmässan Defcon som hölls i USA i veckan kontaktades flera hackare av en okänd grupp som kallar sig Project Vigilant. Gruppens närvaro väckte misstankar hos deltagarna på konferensen då de flesta säkerhetsexperter aldrig hört talas om dess existens.

I söndags höll Project Vigilants chef, Chet Uber, en presskonferens där han förklarade vad de håller på med. Enligt Chet Uber arbetar gruppen bland annat med att spåra terrorister och letar nu efter nya förmågor inom säkerhet.

Project Vigilant består av människor som tidigare arbetat inom den amerikanska militären, polisen och olika säkerhetstjänster. Gruppen uppges arbeta volontärt men har starka band till den amerikanska staten.

Agerar snabbt
Gruppen har bland annat tillgång till information från tolv internetleverantörer i USA och har ett växande nätverk av företag och organisationer som delar med sig av information som kan vara av intresse.

Project Vigilant grundades 1996 och består av över 600 personer som arbetar volontärt. Enligt Chet Uber kan gruppen agera snabbare än andra myndigheter och bistår med information till amerikanska myndigheter.

– Den här gruppen har verkat i över tio år och många av dess medlemmar vill inte att deras namn publiceras i media. Det här är antagligen ett av de mest intressanta projekten jag arbetat med de senaste tio åren, säger Kevin Manson, en före detta åklagare som arbetat tillsammans med Project Vigilant.

Fram tills nu har Project Vigilant hållit en låg profil och rekrytering har endast skett via kontakter. Nu försöker gruppen växa sig större och söker fler hackare och säkerhetsexperter som är intresserade av att vara med.

Project Vigilant möttes av skepticism och kritik på hackarkonferensen. Många undrade hur gruppen har kunnat vara verksam i 14 år utan att någonsin nämnts i några officiella sammanhang.

IDG News