Windows XPs fortsatta popularitet är utan tvekan ett tveeggat svärd för Microsoft. Trots att Windows 7 snart funnits på marknaden i ett år har Windows XP fortfarande dubbelt så stora marknadsandelar och Microsoft gör nu sitt bästa för att ta död på det.

Det senaste, och kanske mest uppenbara försöket, uppdagades i samband med det säkerhetshål i Windows som upptäcktes för drygt två veckor sedan. Microsoft gick tidigt ut och sa att företaget inte kommer att täppa till säkerhetshålet i Windows 2000 samt Windows XP SP2.

Eftersom support för Windows XP SP2 lades ned i förra månaden så har Microsoft inte längre någon skyldighet att utfärda uppdateringar för den versionen. Microsoft hoppas mest största sannolikhet att användarna ska uppgradera till Windows 7 istället för att installera SP3 för Windows XP.

Här är några siffror som bevisar Microsofts dilemma med Windows XP just nu:

  • En rapport från Net Applications tidigare i veckan visar att Windows XP har mer än dubbelt så stora marknadsandelar som Windows 7 och Windows Vista tillsammans.
  • Computerworld skrev i måndags att Windows XPs marknadsandelar minskar väldigt långsamt, mycket långsammare än vad Microsoft hoppats på. XP kommer inte att hamna under 50 procents marknadsandelar innan tidigast januari 2011.
  • Genom att inte släppa en säkerhetsuppdatering för Windows XP SP2 så kan Microsoft hoppas att framförallt företag tar tillfället i akt och uppgradera till Windows 7 istället för att installera SP3.
  • Enligt Andrew Storms på säkerhetsföretaget Ncircle Security så finns det fortfarande en stor mängd användare som fortfarande sitter på Windows XP SP2. Att uppgradera till SP3 är oftast en barnlek för privatanvändare, men för företag är det inte sällan ett stort projekt med risk för problem.

Ett annat tecken på att Windows XP befinner sig i Microsofts skottglugg är det tidigare uttalandet att den kommande webbläsaren Internet Explorer 9 inte kommer att fungera med Windows XP. Inte heller den senaste versionen av Windows Live Essentials fungerar längre på XP.

Microsoft outtalade uppmaning till sina kunder är således; uppgradera till Windows 7, annars kommer du inte att få ta del av varken säkerhet eller de godbitar som vi planerar att släppa framöver. Du blir lämnad i kölvattnet.

Det finns dock en lösning för Microsoft, och det är att skapa ett operativsystem som är så bra att användarna frivilligt uppgraderar sina äldre versioner. Vi får hoppas att nästa version av Windows är så bra att det inte längre finns några tvivel till en uppgradering.

Översättning av Preston Grallas artikel i PC World