Knappt har segeryran kring IE8 lagt sig innan Microsoft börjar förbereda att släppa efterföljaren, IE9. De senaste mätningarna visar att IE8 nu har 42 procent av webbläsarmarknaden i USA, endast 18 månader efter att den släpptes.

I samband med att utvecklare under gårdagen fick den fjärde förhandsversionen av IE9 passade Microsoft på att säga att den publika betaversionen av webbläsaren kommer att släppas inom kort.

Trots framgångarna med IE8 har webbläsaren lyckats mindre bra vad gäller prestanda. I prestandatester som har gjorts hamnar IE8 konsekvent sist i jämförelse med exempelvis Chrome, Safari och Firefox.

Med IE9 hoppas Microsoft kunna vända på siffrorna och leverera en webbläsare som kan konkurrera både vad gäller prestanda och kompatibilitet. Bland annat kommer IE9 komma med ett nytt hårdvarustöd som gör det möjligt att visa avancerad 3d-grafik direkt i webbläsaren.

Microsoft har inte sagt när företaget planerar att släppa den färdiga versionen av IE9, men följer Microsoft de tidigare cyklerna mellan betaversion och skarp produkt så borde det ske någon gång i slutet av nästa år.

IDG News