Att "vaska" (se faktaruta till höger) bort sina pengar har tidigare krävt långvariga krogbesök. Nu har den digitala motsvarigheten dykt upp i och med smsvaska.se.

Smsvaska är en tjänst där du betalar 200 kronor per sms, och för detta får absolut ingenting, förutom en bekräftelse på att pengarna dragits.

På sajten går det även att läsa:

”Du samtycker till att vaskade pengar inte under några omständigheter kommer att användas till välgörenhet, solidariska aktiviteter för socialbidragstagare och arbetarklass, eller något som på något sätt lämnar eller kan uppfattas lämna ett socialt och/eller ekonomiskt positivt avtryck för medelklass och underklass.”

PC för Alla har pratat med personen bakom tjänsten som valt att vara anonym.

Vilka är fördelarna med sms-vaskning jämfört med traditionell champagnevaskning?
– Man behöver inte gå till krogen längre. Många användare upplever det som positivt att de kan vaska var som helst. Dessutom öppnas ett kryphål för alla de som fått kreditkorten strypta av sina föräldrar - föräldrarna kan ju inte gärna stänga sina barns telefonabonnemang eftersom de vill kunna kontakta dem. Där har många upptäckt att det finns pengar att ta av.

Hur många sms har du fått in?
– 137 SMS hittills. Det är de senaste dagarna det har tagit fart. Jag räknar med att 100 000 kr kommer att ha vaskats innan månaden är slut. Det får Gudruns kampanj i Almedalen att blekna.

Hur många sms bör jag minst vaska bort för att imponera på människorna kring Stureplan?
– Det har blivit populärt att göra en "full metal jacket", det vill säga att få en full förstasida i inkorgen på sin Iphone med bekräftelse-sms från Smsvaska. Fixar du det är du helt "schyst" på Stureplan.

Hur kan jag vara helt säker på att pengarna inte går till välgörenhet, eller andra sociala projekt?
– Smsvaska.se ligger under översyn av etiska rådet som anklagar sajten för att inte följa det regelverk som finns. De tycker att det inte finns tillräckligt tydlig kontaktinformation för den som inte är nöjd och vill klaga på sin vaskningsupplevelse. Dessutom går vi snart in i process mot nyuppkomna konkurrenter som har börjat poppa upp. Förhoppningsvis lugnar detta eventuella vaskare som oroar sig att pengar blir över till annat än dystra rättsprocesser.

Vad har du att säga till de som inte har råd att sms-vaska bort sina pengar?
– Det är faktiskt inte någon som klagat på att de inte har råd att vaska. Det kan förklaras av att den här typen av människor redan vaskar, fast i form av att spela på Triss, dra på sig ockerräntor från tveksamma lånebolag och att kasta frisk mjölk på bäst-föredatumet.

Fakta

”Vaskning” har blivit ett omskrivet fenomen. Det innebär att du (eller ännu troligare - en välbeställd 20-åring med backslick från Östermalm) beställer in två flaskor champagne på krogen, men bara dricker den ena. Den andra får personalen hälla ut i vasken.