I tisdags släppte Microsoft företagets största säkerhetsuppdatering någonsin och täppte till inte mindre än 34 buggar i flera av företagets program. 18 av dessa buggar har märkts som kritiska vilket betyder att Microsoft förväntar sig att hackare kan komma att försöka utnyttja dem inom en månad.

I ett säkerhetsmeddelande på Microsofts webbplats uppskattar företagets säkerhetsexperter att minst nio säkerhetsluckor som täpptes till i den senaste uppdateringen kommer att utnyttjas av hackare inom den närmaste månaden.

Enligt Andrew Storms på säkerhetsföretaget Ncircle Security är antalet buggar som förväntas användas av hackare ett nytt rekord för Microsoft. Flera säkerhetsexperter håller med Microsoft om att det kan bli en problemfylld månad för användare som är sena med att uppdatera sina datorer.

– Det är troligt att många av de här sårbarheterna kommer att utnyttjas i olika hackarverktyg såsom Metasploit. Användarna borde dock inte få panik då de flesta sårbarheter kräver att användarna först måste godkänna att kod körs på deras dator, säger Josh Abraham på säkerhetsföretaget Rapid7.

Jason Miller på säkerhetsföretaget Shavlik Technologies uppger dock att det är mycket viktigt att användarna uppdaterar sina datorer så snart som möjligt.

– Klockan började ticka i tisdags och det här är en tävling du inte vill förlora, säger Jason Miller.

De senaste uppdateringarna täcker samtliga versioner av Windows samt IE, Office och Silverlight. Du uppdaterar enklast Windows genom att besöka Windows Update.

IDG News