Steg för steg:
SÅ GÖR DU ETT BILDSPEL I PICASA


1. INSTALLERA. Om du inte har Picasa 3, installera det genom att gå in på picasa.google.com. Klicka på Hämta Picasa. Följ instruktionerna. Har du dina foton i mappen Mina bilder visas de automatiskt i Picasa. Ligger de någon annanstans väljer du Arkiv, Lägg till fil i Picasa.


2. LÄGG TILL BILDER. De bilder som du vill använda i ditt bildspel ska du dra till rutan Urval. För att ta bort en vald bild klickar du på den röda knappen. Du kan också välja att markera en hel mapp i vänstermenyn. Gör du det kommer alla bilder i mappen med.


3. SKAPA FILM. För att skapa ditt bildspel, klicka på knappen Film. Då öppnas ett nytt fönster där du ser dina bilder som miniatyrer längst ned till höger. Ändra ordning genom att flytta dem med musen och ta bort bilder genom att klicka på radera-knappen.


4. SKAPA ÖVERGÅNGAR OCH LJUD. I fönstret till vänster väljer du hur länge bilderna ska visas, hur övergångarna mellan bilderna ska se ut och om bildtexterna ska synas. Det går också att lägga till bakgrundsljud eller musik genom att klicka på Läser in under Ljudspår.


5. LÄGG TILL TEXT. Du kan lägga in svarta textrutor var som helst genom att klicka på knappen för textrutor. I fältet till vänster skriver du in din text och väljer storlek, typsnitt och utseende. Det går också att klicka på en bild för att förse den med en bildtext.


6. PUBLICERA. När du är klar, klicka på Skapa film och välj Exportera klipp för att spara på hårddisken. Du kan också välja Överför till Youtube, fylla i uppgifter om filmen och klicka på Ladda upp video. Registrera dig på Youtube på www.youtube.com/create_account.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Program: Picasa (picasa.google.com)
Tid: 15 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med internetuppkoppling.
  • Digitalbilder som du vill använda i ett bildspel.

Det här lär du dig:

  • Att förvandla dina bilder till ett bildspel.
  • Hur du lägger till ljud och text.
  • Bästa sätten att spara filmen och publicera den på Youtube.