Tror du att du känner till din pc? Har du inte lärt dig följande 15 saker om din dator så har du inte uppnått din fulla potential.

1. Dubbelklicka inte på allting

I Windows dubbelklickar du för att öppna dokument och program. Det gör du dock inte i webbläsaren, där räcker det med ett klick på länkar eller knappar. Tänk även på att om du dubbelklickar när du skickar information i ett formulär kan det lätt hända att det skickas dubbelt.

2. Snedstreck

Framåtlutande snedstreck ”/” och bakåtlutande snedstreck "\" används i två olika situationer. Snedstreck används normal på webben för internetadresser, exempelvis pcforalla.se/program.
Bakåtsnedstreck används normalt för att skriva in sökvägar till dokument på dina hårddisk, exempelvis C:\Program Files\Filer.

3. Felmeddelanden

När din pc kraschar så brukar den oftast ge dig ett felmeddelande om vad det var som orsakade problemet. Försök att komma ihåg att skriva ned exakt vilket felmeddelande du får du kan söka efter svar på Google eller via teknisk support.

4. Återuppväck filer från de döda

När du raderar en fil på din pc så försvinner den inte fysiskt från hårddisken, endast referensen till filen raderas. Har du tur så kan du återskapa en raderad fil så länge den inte skrivits över med ny information. Använd ett gratisprogram som exempelvis Recuva för att återskapa filen.

5. Skrubba rent på hårddisken

Oavsett om du planerar att slänga, sälja eller ge bort din gamla pc bör du försäkra dig om att all din information på hårddisken raderas korrekt, så att den inte hamnar i orätta händer.
Det finns flera metoder att göra detta. Ett av de enklaste är att ladda ned gratisprogrammet Darik’s Boot and Nuke.

6. Installation av program

När du installerar olika program för Windows så brukar du ibland ha möjligheten att välja full eller anpassad installation. En full installation kopierar inte sällan masor av filer som du egentligen inte behöver och tar onödigt utrymme på hårddisken.
Om möjligt välj alltid anpassad installation och avmarkera alla tillval som du inte behöver. Du kan alltid lägga till dem senare om så önskas.

7. Varning för Officevirus

Rutinerade användare av Microsoft Office kan använda sig av Visual Basic för Applikationer för att skapa skript och makron. Det är dock en säkerhetsrisk och verktyget kan även användas för att skapa virus eller skadlig kod.

Gå in i säkerhetsinställningarna för Office och försäkra dig om att programsviten varnar dig innan eventuella makron eller skript körs i Word och Excel.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Är du en gammal datorräv eller en nybörjare?
Det är inte längre tillåtet att rösta.