Nog minns du gamla tiders bildspel. Släktingar och vänner visade stolt upp sina semesterbilder med hjälp av diabildsprojektorn i gillestugan.

I dag kan du göra samma sak i digital form. Med hjälp av gratisprogrammet Picasa är det lätt att skapa egna bildspel. Du väljer bara vilka foton du vill visa upp – programmet gör resten.

Att skapa bildspel i datorn låter kanske inte så märkvärdigt. Den här funktionen finns inbyggd i Windows, och det räcker med att öppna en mapp med bilder och välja Bildspel för att vara igång.

Men vitsen med Picasa är att programmet förvandlar dina stillbilder till en film. Du väljer själv hur länge varje bild ska visas och hur bildövergångarna ska se ut. Du kan komplettera med bildtexter, och det går även att lägga in text i början och i slutet av filmen.

För att göra den ännu proffsigare kan du komplettera din film med ljud. Om du vill läsa en egen berättelse med mikrofonen eller om du vill använda bakgrundsljud och musik väljer du själv.

När filmen är klar kan du spara den på olika sätt. Du kan skapa en filmfil som går att skicka via mejl eller lägga på ett usb-minne. Det går även att bränna filen på dvd, och på så sätt göra det möjligt att se filmen på tv:n med hjälp av en helt vanlig dvd-spelare.

Du behöver förstås inte spara filmen på ett fysiskt medium. Du kan lika gärna publicera den på Youtube så att vem som helst kan titta – utan att behöva något ­speciellt ­program.

Din film blir offentlig
Tänk bara på att det du lägger på Youtube som standard blir offentligt. Det betyder att du bör vara försiktig med filmer som du tycker är för privata, och du måste också tänka noga på upphovsrätten.

Om du bara ska använda din film hemma kan du spela vanliga, kommersiella låtar i bakgrunden. Publicerar du den däremot på internet kan du inte använda någon musik utan upphovsrättsinnehavarnas tillstånd.