Dagens Media skrev nyligen om en reporter på expressen som blev av med sin jobbdator. På den fanns 3 500 namn och telefonnummer till tipsare och andra känsliga källor. Inte en speciellt kul situation att hamna i. Det hade inte behövt hända.
Oavsett om du jobbar som journalist och behöver skydda viktiga källor, eller om du har dokument med lösenord eller andra känsliga filer som du inte vill att fel personer ska komma åt, så går det att skydda dem. Och det är enkelt. Här är några program som gör jobbet - helt gratis.

My Lockbox gömmer dina filer
Ett väldigt enkelt program, med en extra finness. My Lockbox lösenordskyddar inte bara en valfri mapp på din dator – den gömer även mappen så att ingen ens vet att den finns.

I gratisversionen kan du bara välja en mapp att lösenordsskydda, men det finns ingen begränsning för hur mycket du kan lagra i denna. Det är bara storleken på din hårddisk som sätter stopp.

Så här gör du:
1. Ladda ner My Lockbox från PC för Allas programbank.
2. Följ instruktionerna och tryck ”installera”.
3. Välj ett lösenord.
4. Klicka på ”Browse” och välj en mapp som du vill skydda och gör klart installationen.

När My Lockbox är installerat dubbelklickar du på programikonen för att få upp ett fält där du skriver in lösenordet du valde under installationen. Skriv rätt och din mapp öppnas.

När du öppnat din hemliga mapp hamnar en liten My Lockbox-ikon i aktivitetsfältet vid klockan (i Windows 7 hamnar ikonen bland de dolda ikonerna vid pilen). Högerklicka på denna för och välj ”Lock and Quit” för att låsa och dölja din mapp (Se bild ovan). Mappen syns då inte förrän du öppnar My Lockbox och skriver in rätt lösenord igen.

För: Windows XP/2003/Vista/7


Truecryp - döljer och krypterar
Truekrypt är ett kraftfullt krypteringsverktyg som är både gratis och enkelt att använda. Dock inte lika enkelt som My Lockbox, men programmet ger dig fler funktioner.

Truecrypt är baserat på öppen källkod och låter dig kryptera en enskild fil på hårddisken, ett usb-minne, eller hela hårddisken. Desutom går det att skapa en dold enhet som inte syns för utomstående.

Krypteringen kommer inte at sega ner din dator speciellt mycket, men räkna med sämre prestanda om du krypterar operativsystemet.

För: Windows 7/Vista/XP, Mac OS X, och Linux.


Krypterar eller gömmer du dina filer?
Just nu
50% 50%