Det har gjorts många försök med penn- och pekdatorer genom tiderna men fram till dess att Apple introducerade sin Ipad har framgångarna varit minst sagt begränsade. Flera faktorer har bidragit till att de tidigare försöken misslyckats, marknaden har inte varit mogen, tekniken har varit för dålig och designen, ja, den har ofta lämnat en hel del att önska.

Apples Ipad är lagom stor för att du bekvämt ska kunna använda den för att läsa böcker och tidningar, titta på kartor och surfa på webben. Batteridrifttiden är dessutom tillräcklig för att du ska kunna göra det en hel dag. Den väger inte speciellt mycket och levererar bra prestanda.

Tiden var dessutom mogen för en sådan här lösning, med fler och fler tillämpningar och tjänster ute på internet som ständigt är tillgängligt. Bara på en månad sålde Apple över en miljon Ipads. Det är inte konstigt att andra datortillverkare vill ha en del av kakan. De här fem laddar för att, om inte detronisera, så i alla fall utmana Apples Ipad med pekdatorer som kör Googles Android:

Asus Eee Pad EP101TC
Asus Eee Pad EP101TC ser ut att få en tio tum stor bildskärm och en prislapp på motsvarande 3 000 kronor. Andra finesser som utlovas är Flash-stöd, inbyggd kamera och usb-portar – saker som saknas på dagens Ipad. Den här pekdatorn dröjer till i mars nästa år och då är det risk att många användare redan fingrar på nästa generation av Ipaden. Asus är även på gång med ett par Windows 7-baserade pekdatorer, men på I4U tror man inte dessa kommer att kunna vara med och slåss om samma marknad som den Ipaden dominerar.

Notion Inks Adam
Notion Inks Adam ligger bättre till tidsmässigt, jämfört med Asus, med en lansering som kan ske under fjärde kvartalet i år om det vill sig väl. Den här pekdatorn är baserad på en Tegra 2-processor och har en 10,1-tums Pixel Qi-skärm. Batteridrifttiden uppges till och med vara bättre än Ipadens och den stoltserar med en kamera, usb-portar, 3G som tillval och en prislapp som är lägre än Ipadens. Det utlovas också ett nytt revolutionerande användargränssnitt vid namn Genisis, men det återstår att se hur pass revolutionerande det är.

Samsungs Galaxy Tab
Samsungs Galaxy Tab
Samsungs Galaxy Tab, bygger på företagets smartphone Galaxy S, fast med en 7-tumsskärm. Just den lilla skärmen kanske gör att den inte rår på Ipaden. Den är fortfarande för stor för att gå ner i en ficka, samtidigt som läsbarheten blir lidande. Mycket pekar på att Galaxy Taben kommer att lanseras under IFA, nästa vecka.

Toshibas Smartpad
Toshibas Smartpad kommer antagligen att vara baserad på en Tegra 2-processor och ha en 10 tum stor bildskärm. Till finesserna hör en inbyggd webbcam, hdmi- och usb-portar. Lanseringen väntas, enligt uppgift, ske så snart som i september eller oktober i år men redan nästa vecka, när IFA slår upp dörrarna, lär vi få veta mer om Smartpaden. Att Toshiba är relativt snabbt ute med den är förstås en fördel, men sedan vill det till att tekniken och batteridrifttiden håller måttet också.

Viewsonics Viewpad
Viewsonic laddar med två Viewpads, en med 7-tums- och en med 10-tumsskärm. Under skalet på den sistnämnda sitter en Intel Atom-processor och beroende på vilken så är det möjligt att Viewpaden verkligen kan slå Ipaden på fingrarna vad gäller prestanda. Andra finesser är gps, 3G, Wifi, Bluetooth, usb-portat, plats för MicroSD-minneskort samt en G-sensor. Även den här pekdatorn kommer vi att få veta mer om när IFA öppnar, nästa vecka.