Google lanserade igår en ny tjänst som gör det möjligt att göra telefonsamtal direkt från Gmail till vilken telefon som helst i världen. Samtal inom USA och Kanada kommer att vara gratis medan samtal till andra länder kommer att erbjudas till ”låga priser”.

– Från och med i dag kan du ringa telefonsamtal direkt från Gmail. Vi har testat den här funktionen internt under en tid och upptäckt att den är riktigt användbar i många situationer, skriver Robin Schriebman, utvecklare på Google i ett blogginlägg.

Googles intåg på marknaden för ip-telefoni är en direkt utmaning mot den sju år gamla ip-telefonitjänsten Skype. Enligt Dan Olds på analysföretaget Gabriel Consulting Group kan Google utgöra ett visst hot mot Skype.

– Skype kan påverkas av detta. Skype har erbjudit ip-telefoni under flera år nu, men genom att integrera telefonsamtal direkt i Gmail och kanske även andra tjänster framöver, så kan det här bli en populär tjänst för Google, säger Dan Olds.

Den nya ip-telefonifunktionen kommer även att bli tillgänlig i Sverige inom de närmaste dagarna. För att tjänsten ska fungera måste användarna installera ett insticksprogram som finns här.

IDG News