Att skaffa en router räcker inte för att få ett bra nätverk hemma. I den här artikeln kikar vi på hur man bygger upp det perfekta hemmanätverket.

Ett nätverk har många funktioner. Alla dina enheter, fasta som trådlösa, kan kommunicera med varandra och utbyta information, plus förstås ha kontakt med internet. Det gäller datorer, plattor och mobiltelefoner, men också spelkonsoler, tv-apparater, skrivare och smarta prylar.

Det senare kallas ibland för internet of things (sakernas internet) och det blir en allt mer en naturlig del av ett hemnätverk. Du kan ha kameror för övervakning och inspelning när du inte är hemma, du kan fjärrstyra belysning och andra elprylar, både när du är hemma och borta, du kan automatisera nätverksansluten utrustning, och så vidare.

Läs även

Använd sladd ibland

Eftersom så många prylar kan kommunicera trådlöst nu för tiden är det viktigt att tänka på att ditt trådlösa nätverk är begränsat och att inte lasta ned det i onödan. Kan du, utan att det är allt för opraktiskt, ansluta dem med kabel till din router, gör det.

Router
Snabbast. Anslut med kabel om du kan, för att avlasta det trådlösa nätverket.

Det gäller framför allt saker som tv, nas-enhet och stationära datorer. En smart lösning är till exempel att dra en enda nätverkskabel till vardagsrummet eller hemmakontoret och installera en nätverksswitch för några hundralappar. Alla enheter i rummet kan sedan kabelanslutas till denna.

Inkopplingen görs till de uttag på routern som är märkta LAN (WAN är för internetanslutningen.) När det trådlösa är fritt att användas av de bärbara enheter som verkligen behöver det får dessa betydligt bättre prestanda.


Ordlista: Det här betyder förkortningarna

LAN. Local Area Network, lokalt nätverk
WLAN. Wireless Local Area Network, trådlöst lokalt nätverk
WAN. Wide Area Network, internet
NAS. Network Attached Storage, en nätverksansluten lagringsenhet med en eller flera hårddiskar som fungerar som en sorts server.