Fildelning har funnits sedan nätverkens barndom, men var på den tiden oerhört komplicerat. I dag är det enkelt att dela filer mellan enheter, särskilt sådana som kör Windows, där något som kallas hemgrupp har funnit sedan Windows 7. I hemgruppen går det att dela filer och skrivare, samt spela upp mediefiler.

Nätverk

1. En av datorerna i nätverket startar hemgruppen och sedan kan de övriga enkelt ansluta. Klicka på startknappen och välj Inställningar. Klicka på Nätverk och Internet och sedan på Status. Välj Hemgrupp.


Nätverk

2. Klicka på Skapa en hemgrupp och sedan på Nästa. Välj vad som ska delas och klicka på Nästa. Hemgruppen skapas och ett lösenord visas. Anteckna detta. Gör sedan likadant på andra datorer i nätverket, men anslut i stället till den nu befintliga hemgruppen och ange lösenordet. Svårare än så är det inte.


Nätverk

3. Du kan om du vill i stället använda den traditionella och mer komplicerade metoden att dela enheter. Använd i så fall Utforskaren och högerklicka på den enhet eller mapp du vill dela. Välj Dela med och sedan Avancerad delning. Efter ytterligare ett klick, på knappen Avancerad delning, kan du välja att dela ut mappen, vad den ska heta i nätverket och vilka behörigheter som ska finnas för att komma åt den.


4. Om det finns en nas-enhet i nätverket, vilket blir allt vanligare och starkt kan rekommenderas av flera skäl, kanske du inte ens behöver aktivera fildelning i nätverket. Allt material som ska vara tillgängligt för alla i nätverket kan lagras i nas:en, som kan konfigureras med olika behörigheter för vilka som ska kunna komma åt vad.


Nätverk

5. Ett utmärkt lågprisalternativ till en nas är en extern hårddisk som är ansluten direkt till routern med usb-kabel. Då kan delningsinställningarna göras i routern i stället. Den här hårddisken från Seagate kostar 1 289 kronor hos CDON och rymmer 4 TB, vilket bör vara tillräckligt med lagringsutrymme för de flesta ändamål.


6. Saknar din router usb finns det små adaptrar för usb-anslutning av en hårddisk direkt till nätverket. Dustin säljer till exempel Deltacos USB-NAS för 595 kronor.
Detta är också den enklaste lösningen i ett blandat nätverk där det finns andra enheter än Windows-produkter, som till exempel telefoner och plattor med Mac OS, IOS eller Android som operativsystem.


7. Det går att ansluta en Mac-dator till en hemgrupp i Windows genom att aktivera fildelning och leta upp nätverket, men det är lite bökigt. Den som vill kan i stället använda Itunes home sharing, vilket tillåter även IOS-enheter att vara med. De sista kan nämligen inte alls ansluta till ett Windowsnätverk.


Nätverk

8. Androidenheter kan ansluta till nätverket med hjälp av en filhanterare som stöder detta. Den bästa appen för ändamålet är nog ES File Explorer, som du kan hitta i Google Play.