Självklart kan du från ditt internetanslutna nätverk strömma film och musik från internet, till exempel musik från Spotify och film från Youtube eller filmtjänster som Netflix och tv-bolagens playtjänster. Men du kan också strömma sådant som du lagrat lokalt i nätverket.

Du kanske till exempel har sparat en film- och musiksamling genom att rippa alla dina cd- och dvd-skivor. Finns den i en delad mapp på en av nätverkets datorer kan alla komma åt den när datorn är igång.
Men även här är det enklast om du har en nas eller en routeransluten hårddisk, eftersom de alltid är igång. Din nas kanske till och med stöder installation av en medieserver.

Skaffa Plex…

En av de bästa heter Plex, www.plex.tv/sv. Gratisversionen är fullt tillräcklig för att ge hela ditt hem tillgång till ett mycket bra system för att titta på film och stillbilder från fotosamlingen och att lyssna på musik.

Plex
Medieserver. Plex server kan köras, som här, i en nas eller på en vanlig dator.

Du kan ladda ned och köra en Plexserver även i en dator, men bäst fungerar det som sagt på din nas, sedan du konfigurerat programmet att få tillgång till alla mappar med medieinnehåll. Klientappar finns till snart sagt alla system – Windows, Windows Phone, Mac, IOS, Android, Apple tv, Xbox, Playstation och fler.

Du tar alltså bara fram din telefon, startar Plex-appen och får tillgång till ditt mediebibliotek i ett smidigt gränssnitt. Du kan till och med konfigurera systemet så att du kan komma åt det via internet när du inte är hemma.

Även din smarta tv kanske har inbyggt stöd för Plex, så att du enkelt med hjälp av fjärrkontrollen kan bläddra i din mediebank och välja i utbudet. Finns inte sådant stöd kan du enkelt fixa det genom att koppla en Chromecast (finns för 389 kr hos Kjell och Company) till tv:n och strömma från en annan enhet.

… eller kör Windows

Du kan också använda vilken Windowsdator som helst som medieserver, funktionen finns inbyggd och använder standarden dlna som nästan alla enheter kan hantera. Starta Windows Media Player, klicka på Direktuppspelning i menyraden och välj Aktivera mediedirektuppspelning.

Media Player
Inbyggd. Windows har sin egen medieserver i form av Windows Media Player.

I Windows 10 öppnas sedan en dialogruta. Bekräfta att du vill göra detta genom att klicka på knappen Aktivera mediedirektuppspelning. Nu ser du en lista med enheterna i ditt nätverk och kan enklast tillåta dem åtkomst genom att klicka på Nästa och sedan Nästa igen, varvid hemgruppens lösenord presenteras igen. Avsluta med Slutför.
Ditt mediebibliotek på datorn är nu tillgängligt från andra enheter, till exempel din smarta tv, så länge datorn är igång.