Vi brukar ju tjata om det här med säkerhetskopiering och det kan inte nog betonas hur viktigt det är. När din hårddisk kraschar lär du att vara glad om det finns en aktuell kopia av dina värdefulla data någon annanstans i ditt nätverk.

Har du en nas i nätverket är det logiska valet att säkerhetskopiera från alla andra enheter till denna. Men du kan lika väl säkerhetskopiera mellan olika datorer. Kopiering av pappas data till mammas dator och vice versa är en säker lösning, eftersom båda knappast havererar samtidigt.

Glöm bara sedan inte att ingetdera hjälper om huset brinner ned eller om inbrottstjuven stjäl all elektronik i bostaden. Se därför helst till att emellanåt även säkerhetskopiera till molnet eller till en extern hårddisk som förvaras hos vänner, i sommarstugan eller annat lämpligt ställe.

Säkerhetskopieringen bör alltid ske med automatik – du vet säkert själv att annars blir den inte gjord. Ett utmärkt sätt att enkelt sköta detta med Windows inbyggda funktioner har vi beskrivit i artikeln här:

Nätverk
Automatisk säkerhetskopiering. Windows har inbyggda funktioner som gör säkerhetskopieringen enkel.

Trivs du inte med Windowslösningen finns det gott om gratisprogram att ladda ned som kan automatisera säkerhetskopieringen åt dig. Kolla den här artikeln eller se efter om det redan finns något användbart inbyggt i din nas?

Dela på skrivaren

En annan viktig funktion i ditt hemmanätverk handlar förstås om skrivaren. Alla i familjen behöver skriva ut något någon gång och ska då förstås inte behöva springa iväg till den enda dator som har en skrivare ansluten. I stället bör skrivaren vara åtkomlig från hela nätverket.

Många moderna skrivare har inbyggd nätverksfunktion och då blir det hela väldigt enkelt. Anslut bara skrivaren direkt till routern. Klicka på startknappen i Windows och välj Enheter, samt därefter Skrivare och skannrar. Klicka på plustecknet vid Lägg till en skrivare eller skanner.
Systemet söker en stund och ska sedan hitta din skrivare. Markera skrivaren och klicka på Nästa.
Drivrutiner installeras och efter en stund är skrivaren klar att användas. Gör likadant på alla datorer som ska använda skrivaren.

Nätverk
Lägg till. Det är enkelt att lägga till en nätverksansluten skrivare.

Om det är en trådlös nätverksskrivare och du också vill använda den trådlöst måste den först anslutas till routern med wifi i stället för kabel. Metoden för detta varierar mellan olika skrivare, kontrollera i bruksanvisningen. Sedan går du tillväga på samma sätt som ovan.

Handlar det om en skrivare utan nätverksfunktion går det till lite annorlunda att dela på den. Bäst är om din router har ett usb-uttag med stöd för skrivare. Då kan du ansluta skrivaren direkt till routern och sedan fortsätta enligt ovan.

Har routern inte denna funktion kan du köpa en enkel skrivarserver för några hundralappar hos butiker som Kjell & Company. Det är en liten dosa som ansluts till routern med nätverkskabel och till skrivaren med usb-kabel.

Utan dessa möjligheter återstår att ansluta skrivaren direkt till en dator och låta denna dela ut enheten. Koppla skrivaren med usb-kabel till datorn och installera den enligt bruksanvisningen om det inte redan är gjort.

Klicka på startknappen i Windows och välj Enheter, samt därefter Skrivare och skannrar. Klicka på din skrivare och sedan på Hantera. Välj Egenskaper för skrivare. I det nya fönstret, byt till fliken Delning och bocka för Dela ut den här skrivaren. Avsluta med OK. Övriga datorer i nätverket kan sedan hitta skrivaren enligt metoden ovan.

Det finns också många mobila enheter med stöd för direktutskrift till en skrivare. Men då krävs i allmänhet att skrivaren är trådlös och använder en standard som är kompatibel med telefonen eller plattan.